Приготвянето на домашни вкусотии май ще се окаже новата ни страст.
След като по Коледа се престрашихме да направим щрудел и крем карамел (първото се получи, второто- почти), за Св. Валентин ще се заемем с шоколадовите изкушения.
Предлагаме и на вас няколко сладки домашни рецепти, като ще ви дадем и две причини защо да превърнете кухнята си в сладкарница, вместо мързеливичко да слезете до магазина и да си вземете нещо готово.
Причина първа -ухае невероятно
Ароматът на топъл шоколад, на ванилия, на прясно изпечен кекс– нищо не може да се мери с тази миризма, особено когато навън е студ и сняг.
Доказано е, че хубавите аромати действат благотворно на настроението, успокояват кръвното и държат меланхолията надалеч.
Причина втора – забавно е
Празникът на влюбените е само повод. Иначе готвенето за удоволствие е един от прекрасните начини да осмислите деня си, вместо да го прекарате в гледане на телевизия или в зяпане на чужди профили знаете-къде.
Да приготвим нещо с ръцете си задоволява и нуждата на жените от създаване, а това е пряк път към вътрешно удовлетворение.
Можете да превърнете приготвянето на шоколадовите вкусотии в секси изкушение за половинката (ако готвите само по престилка) или в детска игра, ако включите и децата в бъркането и размесването.
И така, спираме с приказките, започваме с рецептите. Както обикновено, чувствайте се свободни да ни изпращате домашно приготвен кекс и шоколадови бонбони, няма да ги върнем.
Бързи шоколадови трюфели
Необходими продукти
225 г тъмен шоколад (два шоколада и половина)
175 мл течна сметана с масленост 48%
пудра захар
какао на прах
Настържете шоколада в голяма купа. Сложете сметаната в тенджера и оставете да заври.
След това я изсипете върху шоколада и бъркайте докато се получи гладка смес.
После оставете сместа на стайна температура за около час-час и половина. С помощта на чаена лъжичка отделете малки парченца от сместа и оформете топченца с напудрени с пудра захар ръце.
Накрая оваляйте в какаото.
Домашен течен шоколад
Необходими продукти:
300 гр захар
250 гр сухо мляко
125 гр масло
2 с.л. какао
1 пак. ванилия
В 150-200 мл вряща вода се изсипва захарта и се бърка до разтопяването й.
В получения сироп добавяте маслото и бъркате докато и то се разтопи.
В друг дълбок съд се смесват сухото мляко, какаото и ванилията. Сиропът се изсипва на тънка струйка в сухата смес и се бърка енергично, за да не се получат бучки.
Топлата смес се изсипва в чашки, оставя се да изстине и после се прибира в хладилника,където допълнително се сгъстява.
Ако тези шоколадови рецепти не са ви достатъчни, опитайте и тези. Само не всичко наведнъж, нали.
Шоколадово-кокосов сладкиш за ценители