Ако сте от хората, които обожават люти храни, то поне един път в живота си сте опитвали уасаби. Приготвена от японски хрян, пастата със зелен цвят има силно пиперлив вкус – любим на някои и мразен от мнозина.
Сосът или пастата от растението уасаби може да бъде добавка към най-различни ястия. За разлика от лютите чушки или чилито, те не стимулират рецепторите на езика, а тези на носа.
Уасаби има много полезни свойства. Зеленият хрян притежава детоксикиращо, антимикробно и противоалергично действие. Освен това е богат на витамин С и се препоръчва при алергии, астма, възпаление на синусите, настинка, диабетни състояния. Консумацията му предотвратява образуването на тромби в кръвта, както и появата на кариеси по зъбите.
Много от пастите уасаби, които се слагат към суши, всъщност са направени от горчица, хрян и зелен оцветител. Има и сосове с корена, които лютят по-малко. Те лесно могат да се приготвят у дома и именно с един такъв е свързана днешната ни рецепта.
Ето и необходимите продукти:
Pixabay
– 2 стръка пресен лук;
– 1 ч. л. прясно смлян кориандър;
– 2 с. л. лимонов сок;
– 1 с.л. паста уасаби;
– 6 с. л. зехтин;
– 3 с. л. соев сос.
Как да приготвите уасаби сос?
Почиствате и измивате хубаво лука. След което го нарязвате на ситно. После го слагате да се запържи леко на тиган заедно със соевия сос, кориандъра, лимоновия сок и уасабито.
Взимате пасатор и пасирате, като постепенно доливате от зехтина. Ако желаете, може да добавите и малко майонеза, но тогава лютият вкус ще стане още по-лек.
С получения сос може да овкусявате предимно риба, домашно приготвено суши, както и някои салати.
Пробвайте рецептата, продуктите за която ще откриете ТУК.
Pixabay
Коментари