IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уасаби сос – как да го приготвите?

10 август 2020 15 00

За хората с по-пиперлив вкус

Pixabay

Ако сте от хората, които обожават люти храни, то поне един път в живота си сте опитвали уасаби. Приготвена от японски хрян, пастата със зелен цвят има силно пиперлив вкус – любим на някои и мразен от мнозина.

Сосът или пастата от растението уасаби може да бъде добавка към най-различни ястия. За разлика от лютите чушки или чилито, те не стимулират рецепторите на езика, а тези на носа.

Уасаби има много полезни свойства. Зеленият хрян притежава детоксикиращо, антимикробно и противоалергично действие. Освен това е богат на витамин С и се препоръчва при алергии, астма, възпаление на синусите, настинка, диабетни състояния. Консумацията му предотвратява образуването на тромби в кръвта, както и появата на кариеси по зъбите.

Много от пастите уасаби, които се слагат към суши, всъщност са направени от горчица, хрян и зелен оцветител. Има и сосове с корена, които лютят по-малко. Те лесно могат да се приготвят у дома и именно с един такъв е свързана днешната ни рецепта.

Ето и необходимите продукти:

уасаби, суши

Pixabay

– 2 стръка пресен лук;
– 1 ч. л. прясно смлян кориандър;
– 2 с. л. лимонов сок;
– 1 с.л. паста уасаби;
– 6 с. л. зехтин;
– 3 с. л. соев сос.

Как да приготвите уасаби сос?

Почиствате и измивате хубаво лука. След което го нарязвате на ситно. После го слагате да се запържи леко на тиган заедно със соевия сос, кориандъра, лимоновия сок и уасабито.

Взимате пасатор и пасирате, като постепенно доливате от зехтина. Ако желаете, може да добавите и малко майонеза, но тогава лютият вкус ще стане още по-лек.

С получения сос може да овкусявате предимно риба, домашно приготвено суши, както и някои салати.

Пробвайте рецептата, продуктите за която ще откриете ТУК.

уасаби, уасаби

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари