IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Баклава на охлювчета – идеален десерт за празничната трапеза

27 декември 2021 10 30

Пригответе я за Коледа или посрещането на Нова година

IStockphoto

Всеки знае, че по празниците е трудно да се спазва диета. Някои се лишават от руската салата или питката, но няма как да пропуснат сочната баклава по рецепта, която се предава в семейството от години. Тя е идеалният десерт за Коледа, Нова година, а защо не и за имените дни като Стефановден, Васильовден или Ивановден.

Най-лесната баклава става с готови кори. Обикновено се купува един пакет, който е достатъчен за една средна тава. Редят се две по две, като между тях се слагат смлени орехи, препържено олио и захар. После едно – прави се сироп и се залива.

Ако тази година искате да си хапнете вкусна баклава, но търсите по-различна рецепта, ще ви накараме да се върнете отново детството, когато бабите ни правеха охлювчета или розички, както някои ги наричаха. Те се получават като след навиването на двете кори с плънката, се разрязва с нож на няколко парчета. Е, именно за тях говорим.

Ето какво ви е необходимо за рецептата:

- пакет кори за баница;
- чаена чаша и половина смлени орехи;
- пакет масло (125 г);
- половин чаена чаша олио;
- 1 ванилия на прах;
- 2 чаени чаши захар;
- 2 чаени чаши вода.

баклава, турска

IStock

Как да приготвите баклавата на охлювчета ?

Взимате маслото и олиото и ги разтапяте в микровълновата, като с тях намазвате корите. За целта може да ползвате специална четка. Единият вариант е да мажете корите през две, като отгоре ръсите с орехи. След което да навиете по широката част, след което да нарежете на парчета и поставите в тавата.

Другият начин, който да пробвате, е да разрежете двойните кори на 4 равни парчета, като едно по едно направите директно на охлювче.

Намажете дъното на тавата и след като подредите всички парчета, изсипвате останалата маслена смес отгоре. Ако има нужда, добавете допълнително.

Баклавата се пече за около 10 минути на 180 градуса, след което фурната се намалява на 150. Хване ли златен загар, се изважда и директно се залива със сиропа, приготвен от двете чаени чаши захар и още толкова вода, плюс ванилията.

Тавата с охлювчетата се оставя да престои на хладно поне едно денонощие.

Пробвайте рецептата, да ви е сладко!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари