IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Баклава с орехи и кексова плънка – как да я приготвите?

22 декември 2020 17 40

Някои я наричат гръцка

IStockphoto

Дни преди Коледа и настъпването на 2021 г., няма как да не напазаруваме за празничните ястия. Наред с продуктите за постните гозби, а след това сармите с кайма и капамата, със сигурност в количката ще сложим поне два пакета кори за баница. Едните със сигурност ще ни трябват за вкусната баклава, която цялото семейство обича.

Много жени приготвят сиропирания десерт по стари рецепти, получени от техните майки или баби. Най-често тя е само с препържено олио или масло, захар и много смлени или начукани орехи. Но ако вие търсите нещо по-различно тази година, ви предлагаме да я направите с плънка.

Едни наричат баклавата с кексова плънка гръцка, други пък посочват, че някои домакини толкова обичат сиропираните кексове, че решили да променят традиционната рецепта за десерта, като добавят малко тесто между корите.

Ето и необходимите продукти:

- 350 г обикновени кори за баница;
- 3 яйца;
- 200 г масло;
- 3 супени лъжици захар;
- 3 супени лъжици брашно;
- 1 чаена лъжичка бакпулвер;
- 1 чаена лъжичка ванилия;
- 1 и 1/2 супени лъжици грис;
- 1 чаена чаша и половина счукани орехи;
- лимонова кора за настъргване.

За сиропа:

- 800 г захар;
- 700 мл вода;
- 1 с. л. лимонов сок;
- малко лимонова кора;
- ванилия.

Как да приготвите баклавата с плънка?

Разпечатвате корите и заедно с тавата ги приготвяте на масата, за да са ви подръка. След това пристъпвате към направата на плънката, която представлява голяма част от баклавата. Разбивате във висока купа яйцата и захарта, докато се получи гъст крем. След което добавяте постепенно гриса, брашното (в което предварително сте изсипали и разбъркали бакпулвера), ванилията и малко стърготини от лимоновата кора. Получава се гъста каша.

Взимате тавата и я намазвате с разтопено масло. Отделете 7 броя от корите за баница и ги поставете една по една, като мажете между всяка с масло. Най-добре е за целта да разполагате със специална четка, но ако нямате, ще стане и с лъжица. На последната изсипвате една трета от кексовата смес и отгоре поръсвате със половината от начуканите орехи.

Непосредствено върху разстланата плънка поставяте 3 кори, отново с масло между тях. После идва ред на следващата третина от тесто, орехи и кори. Редувате така, като накрая трябва да завършите с по-голям пласт кори най-отгоре (остават между 5 и 7 броя, зависи каква марка ползвате).

Намазвате хубаво баклавата с масло и я нарязвате предварително на парчета. Печете на умерена фурна до получаване на златист загар. След като е готова, я изваждате и оставяте настрани, за да се охлади. През това време приготвяте сиропа.

Сиропът трябва да поври за малко на котлона, като се бърка до разтварянето на захарта. Докато е още горещ, с него се залива баклавата, която е хубаво да стои в хладилник или на студено, поне за едно денонощие, за да попие хубаво.

баклава IStock

IStock

Пробвайте рецептата ни за баклава с плънка, всички продукти за която ще откриете ТУК.

Да ви е сладко!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Милена ( преди 3 години )
Тази баклава изглежда ще е вкусна. Но аз имам друго виждане, за да не е като сиропирано реване. Може да се редуват ред ***, ред плънка с орехи,а продуктите да са си по рецептата. Повече от 15 години правя подобна баклава, но без яйца, а с кисело мляко и мога да ви уверя че е страхотна. Весели празници.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар