IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щрудел с дюли и мед – как да го приготвите?

16 октомври 2020 15 00

По стара немска рецепта

IStockphoto

Какво се сещате, когато чуете щрудел? Някои сякаш могат да усетят аромата на сладките пурички, в които има настъргани ябълки, захар и канела. Други пък свързват думата с любимия бабин кекс с парченца домашни ябълки, откъснати от дървото в двора на село. Ровейки се из готварските книги, ще откриете, че има най-различни рецепти за щрудел. Оригиналната е с този плод, но с годините са се получили производни на нея, които също са сполучливи. Някои от тях са с дюли. 

Сега доста от нас си правят желе или сладко от дюли, но техният страхотен вкус и аромат може да се използва и за някой сладкиш. Така например в Германия има нещо подобно на щолен, което се харесва на малки и големи. Щруделът с мед и много подправки, е по стара немска рецепта, която се предава от поколение на поколение. 

Какви продукти са ви необходими:

За щрудела: 

– 1 пакет готови кори за баница; 
– 3-4 средно големи дюли; 
– 4-5 с. л. мед;
– 3-4 лъжици по-едри овесени ядки; 
– шепа златни стафиди; 
– 1 портокал и 1 лимон; 
– 1 голям пакет масло; 
– джинджифил, канела, кардамон, индийско орехче, карамфил на прах.

желе от

IStock

За заливката: 

– 500 г цедено кисело мляко; 
– шепа счукани орехи и бадеми; 
– пудра захар на вкус. 

Как да приготвите щрудел с дюли и мед? 

Измивате и почиствате хубаво дюлите от мъха. Нарязвате ги на тънки филийки, които трябва да карамелизирате, като разтопите маслото и меда в тиган. После ги залейте с вода и прясно изцедения сок от лимона и портокала. Дръжте ги на котлона на бавен огън, за да поомекнат. 

Към сварените и леко карамелизирани дюли добавете овесените ядки, стафидите и подправките. Някои от тях са доста силни, например карамфилът и индийското орехче, затова внимавайте с количеството и сложете по ваш вкус. 

Намажете тавичката с малко масло. Взимате по две кори за баница. Поръсвате ги с плънка и навивате на по-голямо руло. След като всички са готови, пръсвате малко вода отгоре и слагате по няколко парченца масло на отделни места. 

Щруделът с дюли се пече на умерена фурна. Когато започне да пожълтява, вече е готов. Залейте го със сместа от цеденото кисело мляко, пудрата захар и счуканите ядки, като го оставите на топло във фурната, за да поеме хубаво от нея. 

Може да сервирате щрудела още горещ, гарниран с топка ванилов сладолед. 

Всички продукти за тази немска рецепта ще откриете ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари