IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крем супа от тиква – как да я приготвите?

8 октомври 2020 17 50

Тя е много подходяща за есента

Снимка: iStock

Октомври месец се счита за месеца на тиквата. Тя заема централно място в празника Хелоуин, който се чества на 31 октомври. Освен за добра украса, тиквата е полезна и за организма и е силно препоръчвана за есента. Тя може да се използва за направата на сладкиши, супи и други ястия, които са богати на полезни съставки. 

Тиквата вирее на места, които са добре огрявани от слънцето и защитени от ветровете. За израстването на голям плод е нужно почвата да бъде богата на хранителни вещества, като наторяването зависи от предшестващата култура, която е била отглеждана. Продукцията се прибира към края на септември, преди да започнат обилните есенни дъждове. Плодовете се остават на слънце за 20-25 дена след откъсването им. 

тиква IStock

Снимка: iStock

Оранжевият цвят на тиквата се дължи на голямото количество каротин, който понякога надвишава този в морковите. Витамин С също заема централно място в плода. Поради ниската си калоричност, тиквата притежава диетични свойства и се препоръчва при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. В тиквените семки се съдържат важни за организма незаменими аминокиселини, протеини, витамини и минерали. В 100 грама тиквени семки се съдържа 46.1% от дневната нужда на организма от магнезий.

Едно от най-вкусните ястия от тиква със сигурност е крем супата. Затова днес ви предлагаме една вкусна рецепта, която може да приготвите по всяко време.

Как да приготвим крем супа от тиква

Необходими продукти:

500 грама тиква

2 броя моркови

1 глава лук

20 грама краве масло

200 мл прясно мляко

1 ч. л. джинджифил

2 с. л. тиквени семки

Начин на приготвяне:

Нарежете и почистете тиквата, морковите и лука и ги сварете в подсолена вода, за да омекнат. По принцип 1 чаена лъжица сол е напълно достатъчна, за да получите желаната подсолена вода. 

След като сте готови с варенето, пасирайте зеленчуците с пасатор или кухненски робот заедно с маслото и млякото. Не забравяйте предварително да извадите млякото от хладилника. Не трябва да е прекалено студено. Пасирайте до получаване на хомогенна смес. Настържете джинджифила на ситно ренде и го добавете към сместа. Разбъркайте добре, за да не остане джинджифилът на топка. Използвайте пресен, защото той е много по-свеж. 

крем супа

Снимка: iStock

Преди да сервирате крем супата я поръсете с тиквените семки и още малко прясно настърган джинджифил. Ако желаете, може да добавите и крутони. 

Необходимите продукти за тази вкусна рецепта може да намерите ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари