Есента е сезон, в който много от нас използват тиквата, за да приготвят сладка баница или някой друг вкусен десерт. Но точно в този момент по пазарите има голямо разнообразие на ябълки. А какво по-хубаво от техния аромат, излизащ от един току-що изпечен щрудел? Можете да си го подарите през някой мразовит ден.
Ябълковият щрудел е десерт, който доста от нас помнят от детството си. С ръчно точени кори, канела, орехи и обилно поръсен с пудра захар, той изчезваше от тавата за нула време. А ние се облизвахме сладко-сладко. :)
Днешната ни рецепта е за онези, които нямат време да точат кори, а искат да приготвят по-бързо и лесно този вид изкушение за сетивата.
Какво ви е необходимо?
– 1 кг ябълки по избор;
– 1 пакет готови кори за баница;
– 1 ч. ч. грис или пакет обикновени бисквити;
– 1 ч. л. канела;
– 1 ч. ч. олио;
– 1 купичка орехови ядки;
– пудра захар за поръсване.
Pixabay
Как да приготвите ябълков щрудел у дома?
Взимате ябълките и хубаво ги измивате. Почиствате ги от семките и ги настъргвате на най-едрата част на рендето.
Към настърганите ябълки добавяте гриса. Ако не ви допада като продукт, може да го замените със обикновени бисквити, смлени на ситно. Количеството им трябва да е около 1 чаена чаша. Целта им е „да оберат“ водата, която ще пусне плодът.
Отваряте корите и взимате по две листа всеки път. Отгоре намазвате първо с олио, после редите от плънката, като поръсвате с малко захар и канела. Накрая слагате по малко орехи. Навивате на руло и поставяте в предварително намазнена тава.
След като приготвите всички рула с ябълковата плънка, печете на около 150 градуса.
Получава се чудесен ябълков щрудел, който може да поръсите с пудра захар още докато е топъл, за да може коричката му да стане още по-сладка.
Пробвайте рецептата, всички продукти за която ще откриете ТУК.
Коментари