IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Сладко от зрели смокини – как да го приготвите?

13 септември 2020 10 30

Плодът не остава цял, но е много вкусен

IStockphoto

Септември е времето на смокините. След като сте затворили няколко буркана сладко, е време да се възползвате от полезните свойства на плода. Той е пълен с диетични фибри, с които насърчава различни процеси в тялото и спомага за вашето здраве.

Ако имате дръвче със смокини в двора си, сигурно знаете, че те много бързо зреят и в един момент са толкова меки, че падат. Ето защо откъснете ли ги, те не са от най-трайните плодове и трябва да се ядат веднага или да се съхранят в хладилник. В случай, че разполагате с по-голямо количество смокини, които са доста узрели, трябва да действате веднага, за да не се развалят. Ето защо днес ви предлагаме рецепта за вкусно и лесно за приготвяне сладко.

Все пак, не е нужно смокините да са цели, за да се получи добър резултат. Може и на парченца.

Ето и какво ще ви е необходимо:

– 1 кг смокини;
– 1 кг захар;
– 1 ч. л. лимонена киселина;
– 1 ч. ч. вода.

Как да приготвите сладко от зрели смокини?

смокини IStock

IStock

Смокините се измиват хубаво. Ако са твърде зрели, се нарязват на парченца и се слагат в подходящ съд, където се заливат хубаво със захарта. Оставят се да престоят около час.

По-късно към смокините се добавя водата и всичко се оставя да ври на силен огън.

Сладкото се бърка с лъжица и от време на време с нея се маха пяната, ако се образува по стените на съда.

Сместа постепенно се сгъстява и малко преди да я махнете от котлона, добавяте лимонената киселина (предварително разтворена във вода) и разбърквате.

Сладкото се разпределя в буркани, които не се затварят веднага. След слагането на капачките могат да се сварят за около 5 минути, за да се стерилизират и съхранят за по-дълго.

Пробвайте тази рецепта, продуктите за която ще откриете ТУК. Сладкото може да се използва за пълнеж на кроасани, кифлички, както и за чийзкейк.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари