Прасковите са един от най-предпочитаните плодове през лятото. Взимаме ги за излета в планината, пикника или закуската на плажа. Вкусни и витаминозни, те влизат в състава и на много десерти.
Няколко вида органични киселини – винена, ябълкова и лимонена, протеини, витамините А, С, Е и К, както и минерали като калий и желязо, са веществата, чието количество е най-голямо в плода.
Най-добре е да консумираме прасковите пресни, но за да си хапваме от тях и през зимата, се налага да ги консервираме. А сега е идеалното време за това.
Ако сте си купили праскови и се чудите какво сладко да направите, то днешната рецепта е за вас.
Pixabay
Ето и необходимите продукти:
– 3 кг праскови;
– 1,5 кг захар (може и 1);
– 1 ч. л. лимонтузу.
Как да приготвите сладко от праскови?
Някои го приготвят на котлон, но нашето ще е на фурна – хем се прави по-лесно, хем ароматът му е по-наситен.
Добре е да ползвате праскови, които лесно се белят. Махнете мъхестата част, която дразни стомаха и е алерген при някои хора. Почистете ги добре от костилките и ги нарежете на кубчета.
Парченцата праскови се слагат в по-дълбок съд и отгоре се поръсват със захар. По рецепта се слага кило и половина, но ако не обичате много сладко, може да намалите количеството до 1 кг.
След като прасковите престоят около 12 часа и пуснат малко сок, ги изсипвате в по-висока тава и ги слагате да се пекат в умерена фурна. От време на време може да разбърквате леко с дървена лъжица.
Когато сладкото не се разтича по съда, в който го сложите, то вече е достигнало идеалната гъстота и може да се извади. Но преди това към него се прибавя лимонтузу и се оставя за около 2-3 мин.
Pixabay
Докато сладкото е още топло, се разсипва в бурканчета. Вътре може да добавите орехи, ако желаете. Те се затварят и обръщат с капачките надолу, като престояват така докато изстинат.
Надяваме се рецептата да ви хареса. Продуктите за нея ще откриете ТУК.
Коментари