IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сладко от вишни – как да го приготвим

25 юни 2020 14 40

Плодовете са богати на полезни вещества

Снимка: iStock

Вишните са като черешите, но не точно. И двете произлизат от едно семейство, изглеждат почти еднакво, но вкусът им е коренно различен. Докато черешата е сладка и неусетно може да изядем цяла кофа, то вишната напомня за себе си при всяко хапване. Тя има лек кисел вкус, заради което повечето хора я подминават на пазара.

Всъщност обаче не трябва да забравяме за този плод през лятото. Вишните са изключително полезни за организма, а и съдържат много малко калории. Те са богати на фибри, витамин C и антиоксиданти. Полезни са заради съдържанието си на органични киселини, захари, минерални соли и висок процент микроелементи.

вишни pixabay

Снимка: Pixabay

Вишните предотвратяват задържането на вода в организма и подобряват храносмилането. Освен това, те действат ободряващо, полезни са при анемии, изхвърлят токсините от тялото и понижават нивата на холестерол в кръвта. Тези плодове намаляват стреса и се борят с безсънието.

След като вече знаете полезните свойства на вишните, най-вероятно ви се иска веднага да отидете на пазара, за да си вземете. Може да почакате още малко, за да узреят добре, но през това време е хубаво да се подготвите за направата на едно сладко от вишни.

Ето и рецептата

Необходими продукти:

1 кг вишни

1 кг захар

1/2 чаена лъжица лимонтузу

Начин на приготвяне:

За сладкото ви трябват плодове, които са добре узрели. Измийте вишните, премахнете дръжките и отстранете костилките. Ако нямате подходящ уред за това, може да го направите като използвате безопасна игла.

Изсипете изчистените вишни в подходяща тава, след което ги залейте с цялата захар. Оставете ги да престоят една нощ. На следващия ден сложете вишните в голяма тенджера, която да ври на слаб огън. Периодично разбърквайте сместа и ако се появи бяла пяна, трябва да я отстраните.

Варете сместа до получаване на желаната от вас гъстота. По принцип, около час-час и половина би трябвало да ви стигне. За да проверите дали сладкото е готово, сложете една капка от него върху малка чинийка. Ако не се разтече, значи сте готови.

сладко от

Снимка: iStock

Добре е да гледате и цвета, за да не стане твърде гъсто. Не трябва да придобива кафеникав цвят, а да е лилаво-розов. Когато сладкото е с желаната от вас гъстота, добавете лимонтузуто и оставете да ври още 3-4 минути. Докато сладкото още е горещо, налейте го в бурканчета, които да затворите веднага.

Продуктите за тази вкусна рецепта може да закупите от онлайн магазин Gladen.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари