Черешите са богати на флавоноиди, които са много важни за имунната ни система. И тъй като се намираме във време на пандемия, а и други вируси се опитват да ни атакуват, този плод е задължителен за всеки дом. Яркочервени и много вкусни, черешите облекчават болката в ставите и предпазват от очни заболявания.
Те са едни от най-ранните пролетни плодове. У нас вече заляха пазара и спокойно може да си вземем колкото си искаме. Освен че са подходящи за десерт пред телевизора, черешите служат и за направата на много вкусен конфитюр. Той е чудесна добавка към неделните закуски и се използва за заливка на палачинки или мекици.
Ето как да приготвите конфитюр от череши
Необходими продукти:
1 кг череши
500 г захар
1/2 ч.л. лимонена киселина
Начин на приготвяне:
Трябва да изберете добре узрели череши, които да измиете обилно с вода. Ако сте закупили плода от магазина, хубаво е да го накиснете за 20-30 минути, за да се изчисти напълно от използваните пестициди. Изхвърлете дръжките и почистете черешите от костилките. Може да използвате специална машинка или пластмасова сламка. Натиснете с отвора там където е била дръжката, за да може костилката да излезе от другата страна.
Сложете плодовете в голяма тенджера и поръсете равномерно със захарта. Оставете черешите в хладилника за 7-8 часа, след което е време за варенето. Първоначално се готви на умерена температура докато захарта се разтопи, след което се намалява и се бърка периодично. Ако се образува пяна по време на процеса, внимателно я отстранете.
Снимка: iStock
За да видите дали сте постигнали нужната консистенция, изсипете една капка от сместа върху суха чиния и прокарайте през нея лъжичка. Ако се образува пътечка, значи конфитюрът е готов. 3-4 минути преди да приключите с варенето, добавете лимонената киселина и отново разбъркайте.
Още докато е горещ разпределете конфитюра в малки бурканчета, които се обръщат с капачката надолу веднага след затварянето. След като изстинат напълно, те могат да се приберат на проветриво място за съхранение.