Ягодите вече сериозно присъстват на пазара и често си взимаме повече, отколкото можем да изядем. Затова трябва да помислим какво да правим с тези, които останат и омекнат. Освен сладкото, ягодите стават и за направата на вкусен конфитюр, който има прекрасен аромат и може да се яде дори направо от буркана.
Ако някои от ягодите ви са твърде големи и не стават за направата на сладко, то не увесвайте нос. Те са перфектни за конфитюра, който става само за 60 минути.
Снимка: Pixabay
Ето и рецептата
Продукти:
2 кг ягоди
1 кг захар
10 г лимонена киселина
1/2 л вода
Начин на приготвяне:
Измийте добре ягодите и ги изчистете старателно. Изсипете внимателно плодовете в голяма тенджера и добавете захарта, която трябва да ги покрие равномерно. Оставяте ги в хладилника за 10 часа.
След това в нова тенджера, подходяща за варене, изсипете ягодите и захарния сироп, който се е образувал с времето. Варете на средна температура и от време на време отстранявайте пяната, която се образува. За да не изкипи, трябва да бъркате конфитюра периодично. Когато видите, че сместа започва да се сгъстява, може да пробвате дали сте готови.
Снимка: Pixabay
Можете да проверите дали конфитюрът е готов, като капнете една капка от него в чаша със студена вода. Ако тя не се разпръсне в течността, а остане цяла, значи сте готови. Другият начин за проверка, е чрез използването на малка чинийка. Сложете една капка и прокарайте пръста си през нея. Ако пътечката, която сте направили не се събира веднага, значи продуктът е готов.
След като сте готови и сте направили нужната консистенция, изключвате котлона, но не махате конфитюра от него. Прибавяте лимонената киселина и оставяте още 1-2 минути да поври. След това започвате да пълните бурканчетата, които, след затварянето им, обръщате с капачката надолу.
А ако не ви се излиза до магазина за продуктите, можете да ги поръчате от онлайн магазина на Gladen