Въпреки че времето навън е доста мрачно за края на май, лятото наближава с бързи темпове и трябва да сме готови за топлите дни. Сега, когато имаме възможност да седим повече време вкъщи, може да приготвим няколко неща, с които да се разхлаждаме в горещините. След като ви показахме как да приготвите сироп от мента, сега е време за една друга напитка с още една любима съставка – бъз.
Бъзът се счита за една от най-силните и полезни билки в България. Хубавото е, че за лечебна цел може да се използват всички негови части – корен, листа, плодове и цветове. В нашите ширини най-разпространен е черният бъз, чиито цветове са дребни и бели, а плодовете му узряват през август и септември. Заради тъмнолилавият им цвят, растението получава и наименованието си.
Снимка: Pixabay
Освен за лечебни цели бъзът се използва и като освежаваща напитка. Лимонадата от бъз е доста популярна на плажа, а и в заведенията през юни, юли и август. Тя се прави много лесно и дори може да си я приготвите у дома.
Ето и рецептата:
150 грама цвят от бъз
300 грама захар
3 литра вода
1 лимон
Начин на приготвяне:
Първо трябва да наберете цветовете от бъз. Хубаво е да изберете чисто растение, което е далеч от пътя и не е замърсено от трафика. За 3-литров буркан ще ви трябват някъде около 8-10 съцветия.
Направете сироп от захарта. В малка тенджерка смесете 1 чаена чаша захар и 1 чаена чаша вода. Оставете котлона на средна температура и гледайте сместа да не завира. Сиропът е готов, когато захарта се разтопи напълно. След това изместете тенджерата от котлона и оставете да изстине.
Снимка: iStock
В буркана изсипете цветовете от бъз, нарязания лимон и захарния сироп. След това допълнете съда с вода и оставете напитката да престои на студено между 24 и 48 часа. За по-освежаващ вкус може да добавите и листенца мента. А ако искате да ви е по-сладко, няколко лъжички мед.
Прецедете лимонадата преди да я консумирате. Ако не изпиете цялото количество наведнъж, изсипете останалото в буркани и ги оставете в хладилника. Хубаво е да ги разклащате добре сутрин и вечер. Напитката може да се съхранява на студено до 5 дни.














В Гърция арестуваха българин, карал ТИР в насрещното по магистрала
ПП внесе вота на недоверие: "Правителството да подаде оставка, ако има грам разум"
ЕС отстъпи: Бензиновите и дизеловите двигатели няма да бъдат забранени
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Проби от въздуха, събрани преди 35 г., разкриват забележима промяна в сезоните
Мощни бури в едното полукълбо генерират перести облаци в другото
Страхотен! Петър Мицин с рекорд на 800 м свободен стил
В Турция става страшно, още арести на футболни хора
Левски излезе с важна новина
Натали Уебър
Изтеглете си късметче за декември
Бюджетни идеи за коледен подарък под 50 лева
Най-модерният подарък е новият навик и тихото сбогом на цигарите
3 бързи рецепти за Никулден
Минимално инвазивна естетика - с нарастваща тенденция
Жълт кантарион – действие и приложение и лекарствени взаимодействия
Гастропареза след вирусна инфекция
Национално проучване проследява пътя на пациента с рак на белия дроб в България
Остави коментар
d
( преди 5 години )