IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвим лимонада от бъз

28 май 2020 14 40

Идеална за горещите дни

Снимка: Pixabay

Въпреки че времето навън е доста мрачно за края на май, лятото наближава с бързи темпове и трябва да сме готови за топлите дни. Сега, когато имаме възможност да седим повече време вкъщи, може да приготвим няколко неща, с които да се разхлаждаме в горещините. След като ви показахме как да приготвите сироп от мента, сега е време за една друга напитка с още една любима съставка – бъз.

Бъзът се счита за една от най-силните и полезни билки в България. Хубавото е, че за лечебна цел може да се използват всички негови части – корен, листа, плодове и цветове. В нашите ширини най-разпространен е черният бъз, чиито цветове са дребни и бели, а плодовете му узряват през август и септември. Заради тъмнолилавият им цвят, растението получава и наименованието си.

черен бъз

Снимка: Pixabay

Освен за лечебни цели бъзът се използва и като освежаваща напитка. Лимонадата от бъз е доста популярна на плажа, а и в заведенията през юни, юли и август. Тя се прави много лесно и дори може да си я приготвите у дома.

Ето и рецептата:

150 грама цвят от бъз

300 грама захар

3 литра вода

1 лимон

Начин на приготвяне:

Първо трябва да наберете цветовете от бъз. Хубаво е да изберете чисто растение, което е далеч от пътя и не е замърсено от трафика. За 3-литров буркан ще ви трябват някъде около 8-10 съцветия.

Направете сироп от захарта. В малка тенджерка смесете 1 чаена чаша захар и 1 чаена чаша вода. Оставете котлона на средна температура и гледайте сместа да не завира. Сиропът е готов, когато захарта се разтопи напълно. След това изместете тенджерата от котлона и оставете да изстине.

сок от

Снимка: iStock

В буркана изсипете цветовете от бъз, нарязания лимон и захарния сироп. След това допълнете съда с вода и оставете напитката да престои на студено между 24 и 48 часа. За по-освежаващ вкус може да добавите и листенца мента. А ако искате да ви е по-сладко, няколко лъжички мед.

Прецедете лимонадата преди да я консумирате. Ако не изпиете цялото количество наведнъж, изсипете останалото в буркани и ги оставете в хладилника. Хубаво е да ги разклащате добре сутрин и вечер. Напитката може да се съхранява на студено до 5 дни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

d ( преди 3 години )
Това е дървесен бъз. Има и храстовиден, но той цъфти по-късно, от който не се прави лимонада.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
salvelia ( преди 3 години )
Белия и черния бъз са различни растения! Моля поправете статията,за да не станат грешки.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 3 години )
Това не е бъз, а хорулика.Не е храст, а дърво.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар