IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Носители на звезди Мишлен споделят: 3 топрецепти за десерти

16 април 2020 17 40

Световни готвачи споделят своите рецепти

Снимка: iStock

Социалната изолация вече започва да ни лази по нервите, но трябва да я спазваме. Със сигурност никой не обича да е затворен вкъщи и да е далеч от приятелите си, но ситуацията в момента налага подобни мерки. Пандемията от коронавирус се настани трайно в ежедневието ни и с общи усилия трябва да се справим с нея.

Затова трябва да бъдем #ОтговорниВкъщи и да излизаме само при крайна необходимост. За да убият свободното време, много от нас се насочиха към готвенето и откриването на нови таланти в кухнята. Въображението ни край няма и всичко, за което не сме имали време преди, се превръща в ястие сега.

Най-вкусното, което можем да направим у дома, са десертите. Знаем, че не трябва да ядем много сладко, но пък то повдига настроението и духа, а това е от изключително значение в момента. Една хубава шоколадова торта или пък нов вид десерт са перфектният завършек на деня.

Ако вече нямате идея какво да сготвите за семейството, няколко готвачи идват на помощ. Те са носители на звезди Мишлен и споделят любимите си рецепти за десерти.

Лимонена торта

Том Ейкънс от Лондон казва пред „Insider“, че в последно време доста готви и постоянно опитва нови неща. Дъщерите му обаче най-много обичат лимонената торта, която шеф готвачът и съпругата му правят.

Съставки:

400 г обикновено брашно

10 г бакпулвер

2 г фина морска сол

6 яйца

400 г захар

200 г кисело мляко

30 г лимонова кора

80 г лимонов сок

150 г разтопено масло

За сиропа:

140 г вода

140 г лимонов сок

115 г захар

Начин на приготвяне:

Пресейте заедно брашното и бакпулвера. Смесете яйцата и захарта така, че да се получи хомогенна смес, която не трябва да бъде много гъста. Добавете киселото мляко към яйцата заедно с лимонената кора и лимоновия сок. След това прибавете брашното и разтопеното масло.

лимонена торта

Снимка: Pixabay

Поставете сместа във форма за печене, която сте набрашнили или сте поставили хартия за печене. Печете на 160 градуса в продължение на 40 минути. Оставете тортата да се охлади малко преди да я премахнете от формата. След като я извадите, оставете я да изстине още малко, след което пробийте дупки по цялата ѝ повърхност, за да може по-лесно да влезе сиропът.

Всички съставки на сиропа се сваряват заедно, след което той се оставя настрана докато ви потрябва. Бавно залейте всичко с лимоновия сироп.

Шоколадова торта

Носителят на четири звезди Мишлен, шеф Джейсън Атъртон казва, че това е любимият десерт на цялото семейство.

Съставки:

120 мл зехтин

170 г захар

3 яйца

60 г какао на прах

150 г брашно

1 чаена лъжичка бакпулвер

Няколко капки ванилова есенция

Начин на приготвяне:

шоколадова торта

Снимка: iStock

Разбийте яйцата и към тях прибавете всички други съставки. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Поставете я в предварително намазнена форма за печене. Загрейте фурната на 180 градуса и печете за около 45 минути.

Десерт Eton mess

Съставки:

150 г целувчени сладки

200 г подсладена сметана

Щипка свежа ванилия или малко екстракт

400 г пресни ягоди

Начин на приготвяне:

Разбийте сметаната на пухкав крем и към нея добавете ванилията. Нарежете ягодите на парченца и половината от тях пасирайте. Добавете ги към сметаната и прибавете към тях и натрошените целувчени сладки. Леко разбъркайте всичко до получаването на крем.

десерт istock

Снимка: iStock

Сложете десерта в чаши, които може да украсите с останалата част от ягодите или да го посипете с ягодово пюре.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари