Температурите постепенно започнаха да се повишават и усещаме, че лятото е съвсем близо. Освен че започваме да мислим за къси ръкави, къси рокли и бански костюми, удоволствие ни доставя и появата на някои от най-любимите ни плодове. Говорим за черешите, които можем да ядем цял ден. Вкусни са и доста полезни.
Тези плодове са богати на флавоноиди, които са важни за имунитета. Съдържат и кверцетин, което е силно противовъзпалително вещество, облекчаващо болката в ставите и предпазващо от очни заболявания. Черешите са богат естествен източник на елагова киселина, която има антиканцерогенни свойства, както и на витамин C, който подпомага производството на колаген, поддържа здравия вид на кожата и косата и успешно се бори с вирусите и бактериите.
Снимка: iStock
Освен че може да си ги похапваме сладко пред телевизора, черешите служат и за направата на чудесно сладко. То върви с всяка добра закуска, а някои от нас дори го консумират направо от буркана. Рецептата е доста лесна, а резултатът е повече от добър.
Ето как да си направите сладко от череши:
Продукти:
1 кг череши
1 кг захар
200 мл вода
5 г ванилова захар
1 г лимонена киселина
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е да се спрете на хубави череши. Намерете узрели плодове, защото те ще бъдат най-сочни и вкусни. Премахнете дръжките им и залейте със студена вода. Оставете да покиснат няколко часа. По този начин ще прочистите черешите от червеи, които може да се крият вътре в тях.
След това е време да извадите костилките. Може да го направите като използвате специален уред, проста безопасна игла, или фиба. В голяма тенджера сложете черешите и си направете кипящ захарен сироп, с който да ги залеете. За да попие захарта е нужно да варите сладкото на два етапа. Почивката между тях е 5 часа.
Снимка: iStock
Когато по време на варенето се появи пяна, трябва незабавно да я отстраните. Затова не измествайте поглед от печката. Накрая добавяте ваниловата захар и лимонената киселина. За да проверите дали сладкото е готово, трябва да поставите една капка от него върху чиния и да видите дали се разтича след охлаждане. Ако остава на мястото си, значи сте готови.
Оставете сладкото да изстине за няколко минути, но не го забравяйте. Пълнете продукта в затоплени буркани, които след доброто им затваряне трябва да се обърнат надолу.














Зодиите и подходящите есенни десерти
Радев: България е определяна като "силициевата долина на Балканите"
"Левски" - ЦСКА на 8 ноември – важна информация за билетите
Метеороид с размерите на микровълнова печка прелетя рекордно близо до Земята
Квантовата връзка излиза в Космоса: Европа изстрелва спътника Eagle-1
Извънземните светове могат сами да произвеждат своята вода
Фантастиката става реалност: „Кораб на поколенията“ ще помогне на хората да напуснат Земята
Левски - ЦСКА, Лудогорец - ЦСКА 1948 за Купата на България?
Милан дава два месеца на Хименес и после го гони
Нов български колос? ЦСКА 1948 отправи страховити заплахи към Левски, ЦСКА и Лудогорец
Лесно предястие: Рулца с пушена сьомга
Признаци на токсичната връзка: как да я разпознаем и как да се справим
Изберете дърво и вижте какво разкрива за вас
Има ли връзка между метаболизма и сексуалната активност?
3 мистични билки, които се използват в медицината и днес
Стартира кампанията „Цената на красотата“ срещу рисковете от нерегламентирани естетични процедури
Хроничният стрес и зачатието – как кортизолът променя овулацията и сперматогенезата?
Остави коментар