Температурите постепенно започнаха да се повишават и усещаме, че лятото е съвсем близо. Освен че започваме да мислим за къси ръкави, къси рокли и бански костюми, удоволствие ни доставя и появата на някои от най-любимите ни плодове. Говорим за черешите, които можем да ядем цял ден. Вкусни са и доста полезни.
Тези плодове са богати на флавоноиди, които са важни за имунитета. Съдържат и кверцетин, което е силно противовъзпалително вещество, облекчаващо болката в ставите и предпазващо от очни заболявания. Черешите са богат естествен източник на елагова киселина, която има антиканцерогенни свойства, както и на витамин C, който подпомага производството на колаген, поддържа здравия вид на кожата и косата и успешно се бори с вирусите и бактериите.
Снимка: iStock
Освен че може да си ги похапваме сладко пред телевизора, черешите служат и за направата на чудесно сладко. То върви с всяка добра закуска, а някои от нас дори го консумират направо от буркана. Рецептата е доста лесна, а резултатът е повече от добър.
Ето как да си направите сладко от череши:
Продукти:
1 кг череши
1 кг захар
200 мл вода
5 г ванилова захар
1 г лимонена киселина
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е да се спрете на хубави череши. Намерете узрели плодове, защото те ще бъдат най-сочни и вкусни. Премахнете дръжките им и залейте със студена вода. Оставете да покиснат няколко часа. По този начин ще прочистите черешите от червеи, които може да се крият вътре в тях.
След това е време да извадите костилките. Може да го направите като използвате специален уред, проста безопасна игла, или фиба. В голяма тенджера сложете черешите и си направете кипящ захарен сироп, с който да ги залеете. За да попие захарта е нужно да варите сладкото на два етапа. Почивката между тях е 5 часа.
Снимка: iStock
Когато по време на варенето се появи пяна, трябва незабавно да я отстраните. Затова не измествайте поглед от печката. Накрая добавяте ваниловата захар и лимонената киселина. За да проверите дали сладкото е готово, трябва да поставите една капка от него върху чиния и да видите дали се разтича след охлаждане. Ако остава на мястото си, значи сте готови.
Оставете сладкото да изстине за няколко минути, но не го забравяйте. Пълнете продукта в затоплени буркани, които след доброто им затваряне трябва да се обърнат надолу.














Запечатаха нерегистриран обект с 9 тона храни в София
КЗП проверява рязкото поскъпване на паркирането в София в синя и зелена зона
Екипажът на „Шънчжоу-20“ се върна на Земята
Извънземен живот в системата K2-18: Шансовете за това са големи
Китай откри първата фабрика за масово производство на летящи таксита
Blue Origin успешно върна първата степен на ракетата New Glenn
Саньол има план как да спъне испанците
За 0 евро: Ливърпул се възражда с крило на Байерн?
Звезда на Барса коментира грозен слух
Дортмунд се боричка с Байерн за голямо бижу
Как да балансирате хормоните в 20-те, 30-те, 40-те
Есенни съвети за по-добро здраве: три ключови фактора
6 хитрини малкото жилище да изглежда по-голямо
3 зодии с финансов късмет до края на ноември 2025
Нарушеният слух в бъдеще може да се лекува с…виагра?!
Повишена функция на щитовидната жлеза при деца - на какво може да се дължи?
Стомашни болки при деца - кога става дума за язва и гастрит?
Хранене и спорт при диабет
Остави коментар