Температурите постепенно започнаха да се повишават и усещаме, че лятото е съвсем близо. Освен че започваме да мислим за къси ръкави, къси рокли и бански костюми, удоволствие ни доставя и появата на някои от най-любимите ни плодове. Говорим за черешите, които можем да ядем цял ден. Вкусни са и доста полезни.
Тези плодове са богати на флавоноиди, които са важни за имунитета. Съдържат и кверцетин, което е силно противовъзпалително вещество, облекчаващо болката в ставите и предпазващо от очни заболявания. Черешите са богат естествен източник на елагова киселина, която има антиканцерогенни свойства, както и на витамин C, който подпомага производството на колаген, поддържа здравия вид на кожата и косата и успешно се бори с вирусите и бактериите.
Снимка: iStock
Освен че може да си ги похапваме сладко пред телевизора, черешите служат и за направата на чудесно сладко. То върви с всяка добра закуска, а някои от нас дори го консумират направо от буркана. Рецептата е доста лесна, а резултатът е повече от добър.
Ето как да си направите сладко от череши:
Продукти:
1 кг череши
1 кг захар
200 мл вода
5 г ванилова захар
1 г лимонена киселина
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е да се спрете на хубави череши. Намерете узрели плодове, защото те ще бъдат най-сочни и вкусни. Премахнете дръжките им и залейте със студена вода. Оставете да покиснат няколко часа. По този начин ще прочистите черешите от червеи, които може да се крият вътре в тях.
След това е време да извадите костилките. Може да го направите като използвате специален уред, проста безопасна игла, или фиба. В голяма тенджера сложете черешите и си направете кипящ захарен сироп, с който да ги залеете. За да попие захарта е нужно да варите сладкото на два етапа. Почивката между тях е 5 часа.
Снимка: iStock
Когато по време на варенето се появи пяна, трябва незабавно да я отстраните. Затова не измествайте поглед от печката. Накрая добавяте ваниловата захар и лимонената киселина. За да проверите дали сладкото е готово, трябва да поставите една капка от него върху чиния и да видите дали се разтича след охлаждане. Ако остава на мястото си, значи сте готови.
Оставете сладкото да изстине за няколко минути, но не го забравяйте. Пълнете продукта в затоплени буркани, които след доброто им затваряне трябва да се обърнат надолу.














Задължителни ястия за трапезата на Архангелова задушница
Задържаха петима души за смъртта на внука на Робърт де Ниро
Франция иска затвор за българи за оскверняване на Холокост мемориал
Учени откриха, че почвата има памет
Метеороид с размерите на микровълнова печка прелетя рекордно близо до Земята
Квантовата връзка излиза в Космоса: Европа изстрелва спътника Eagle-1
Извънземните светове могат сами да произвеждат своята вода
Световноизвестен треньор отряза Лудогорец
Голяма промяна в ЦСКА: Кюстендилеца каза какво мисли
ОФИЦИАЛНО: Ювентус назначи Спалети
Дневен хороскоп за 31 октомври, петък
Лесно предястие: Рулца с пушена сьомга
Признаци на токсичната връзка: как да я разпознаем и как да се справим
Има ли връзка между метаболизма и сексуалната активност?
3 мистични билки, които се използват в медицината и днес
Стартира кампанията „Цената на красотата“ срещу рисковете от нерегламентирани естетични процедури
Хроничният стрес и зачатието – как кортизолът променя овулацията и сперматогенезата?
Остави коментар