Честно да си кажем, най-любимата ни част от лятото не е свързана с морето или късите ръкави, а със сочните плодове, които се появяват в градината или на пазара. За щастие, част от нас имат удоволствието да отглеждат собствени сортове плодове и зеленчуци и да са сигурни в техния произход и начин на грижа.
Един от най-дългоочакваните моменти е появата на ягодите, които хем се крият сред листата си, хем лекичко се подават, за да покажат, че са готови за откъсване. Червеният им цвят ни привлича отдалече, а вкусът им остава задълго в сетивата ни. Този плод се счита за най-силния афродизиак, а истории от древността разказват, че мадам Талиен се е къпала в прясно изцеден сок от ягоди, за да запази красотата си.
Снимка: iStock
Ежедневният прием на ягоди укрепва имунната система и успешно бори вирусите и инфекциите. Те са добър източник на витамин C, калий, калций, магнезий и други витамини. В състава им влизат киселини като лимонена, салицилова и ябълчена, които подпомагат храносмилането.
Разбира се, те, както и черешите, са хубави не само в суров вид. От ягоди може да направите чудесно сладко, което е перфектната добавка към всяка закуска. Рецептата е много лесна и изисква минимално количество продукти.
Как да приготвим сладко от ягоди
Продукти:
2 кг ягоди
1 кг захар
2 ванилии
1/2 чаена чаша вода
1 чаена лъжица лимонена киселина
Начин на приготвяне:
И тук, както и при сладкото от череши, първата ви работа е да изберете правилните продукти. За най-вкусната формула ще са ви нужни добре узрели дребни ягоди. Заложете на българското, защото нашите сортове са подходящи за бурканчетата и ще успеете да съберете повече плод. Ако ви се наложи пък да работите с по-големи ягоди, може спокойно да ги нарежете и така да ги приготвите.
Снимка: iStock
В голяма тенджера смесвате водата, захарта и ванилиите. Оставяте сиропа добре да заври и тогава добавяте ягодите. Когато варите сладкото ще забележите, че се получава пяна, която трябва да премахнете. По принцип, продуктът трябва да е готов след около час, но ако не ви харесва гъстотата му, може да продължите да варите до желания резултат.
След като сте постигнали мечтаната консистенция, добавяте лимонената киселина и варите за още 3 минути. Премахнете тенджерата от котлона и започнете да пълните сладкото в буркани докато още е топло. Затворете добре бурканчетата и ги обърнете с капачката надолу, за да стегнат.
Ако се чудите как да набавите необходимите продукти – направете го онлайн ТУК.














"Хелоуин" - идеи за грим и маскиране
Украйна е изправена пред катастрофална зима
Тихият свръхзвуков самолет X-59 на НАСА извърши първия си изпитателен полет
Музиката намалява риска от деменция с 39%
Ново радиоизображение показа Млечния път в неочаквани цветове
Среща със Слънцето: Междузвездната комета 3I/ATLAS премина през перихелия си
Филипов отвърна на старото ръководство: Ботев оцеля въпреки тях
Слот проплака: Нямам извинение за загубите на Ливърпул
Алекс Николов изригна с 29 точки за голям успех над Тренто
"Вън, нещастник"! Ултраси на Берое искат главата на треньора Сагерас
Таро карта за 30 октомври, четвъртък
Дневен хороскоп за 30 октомври, четвъртък
Месечен хороскоп за ноември
Бъди звездата на града с новата колекция NINE WEST!
Как се формира мозъчната аневризма и кои са механизмите на нейното разкъсване?
Помага ли спортът при хронична умора?
Съвременни неоперативни терапии при дискова херния
Микроинсултът не е дребен инцидент – защо спешната реакция определя съдбата на мозъка?
Остави коментар
анонимен
( преди 5 години )