IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвим сладко от черници

7 юли 2020 14 40

Плодовете са полезни за сърцето

Снимка: iStock

Красотата на лятото се крие не само в топлото време, но и в изобилието от плодове. В продължение на няколко месеца можем да се насладим на вкусни ягоди, череши, сливи и още много други, зареждащи ни с нужната порция витамини и минерали. И тъй като сме повече привлечени от сочната визия на ягодите и черешите, като че ли забравяме за другите плодове.

Към този списък на пропуснатите спада и черницата, която обаче заслужава нужното внимание. Плодовете на това дърво са познати под различни имена в цяла България. Най-често се използват черница или дуди и зреят от юни до август. Първоначално черницата се е отглеждала в Китай, където местните са използвали само листата за храна на копринената буба.

сладко от

Снимка: iStock

След това обаче са оценени и здравословните ефекти на плода. В Римската империя неузрялата черница се използвала за спиране на кървенето от рани, а зрелите плодове се смесвали с мед, смирна и шафран за получаването на лекарство, използвано при възпалено гърло и болки в стомаха.

Плодовете на черницата са отличен източник на протеини, калций, желязо, витамини C и К, фибри и други. Високата концентрация на антиоксиданта „ресвератрол“ забавя процеса на стареене. Според научни доказателства, дудите помагат и при сърдечни проблеми. Експертите заключават, че 300 грама от плода на ден, в продължение на 1 месец, значително подобрява работата на сърцето.

Освен че са полезни за хапване в сурова форма, черниците стават и за направата на вкусно сладко. То е чудесна заливка за много десерти, а може и да се използва като добавка към различни закуски като палачинки, мекици и бухти.

Ето и рецептата

Необходими продукти:

2 кг черници

1,5 кг захар

1 ч.л. лимонтузу

40 мл ром

1 пакетче ванилия

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте добре черниците. След това ги поставете в подходяща тенджера и добавете към тях захарта и рома. Ако смятате, че алкохолът и подсладителят са ви малко или много, може да промените пропорциите им по ваш вкус. Разбъркайте добре съставките и оставете да починат за 2 часа, след което отново се разбърква и се оставя да престои още един час.

Добавете малко вода и поставете сместа върху котлона, за да заври. Ако искате сладкото ви да прилича повече на сироп, може да добавите още малко вода. След като сместа ви заври, намалете котлона и оставете сладкото да се сготви още 15 минути. Добавете ванилията, а преди да приключите, сложете и лимонтузуто.

сладко от

Снимка: iStock

След като сте премахнали сместа от котлона, трябва да я напълните в бурканчета докато е още топла. Затворете бурканите и ги обърнете надолу с капачката, за да стегнат. Оставете сладкото да изстине и тогава ще е готово за консумация.

Продуктите за тази вкусна рецепта може да намерите ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари