IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сладко от смокини – как да го приготвите?

19 юли 2020 10 30

Плодът съдържа много витамини и минерали

IStockphoto

Наричат я „плодът на дълголетието“. Смокинята, която скоро ще берем с удоволствие, засища, дава енергия на тялото и поддържа работата на мозъка.

Хранителен състав:

В 100 грама пресни смокини има 74 ккал, докато в сушените – 250 ккал. Те са богати на фибри, витамините В и К, както и минерали като желязо, калций, натрий, фосфор и магнезий.

Важно е да знаете, че не бива да прекалявате със сушените смокини, защото имат висок гликемичен индекс – 61. В сравнение с много други плодове и зеленчуци, смокините съдържат голямо количество фибри, като само в една се съдържа препоръчителният дневен прием.

И тъй като тепърва предстои да похапваме смокини, може да изпробваме една рецепта за сладко с тях. Все пак то е много по-хубаво от сушения плод.

смокини Pixabay

Pixabay

Ето и необходимите продукти:

– 1 кг добре узрели смокини;
– 1 кг захар;
– 20 мл вода;
– 1 чаена лъжица лимонена киселина.

Как да приготвите сладкото от смокини?

Измийте хубаво смокините и ги почистете от дръжките. Изсипете водата и захарта в подходящ съд и ги оставете да врат. След около 5 минути добавете лимонената киселина.

След като се получи хубав сироп, изсипете смокините (може да са цели или на ситни парченца) и бъркайте с дървена лъжица от време на време, като внимавате да не нарушите целостта им.

Смокините се варят не повече от 30 минути. След това съдът се отмества и се оставя на стайна температура за около 4-5 часа.

сладко от

IStock

След като смокините са стояли достатъчно в сладкия сироп, се слагат отново на котлона, за да поврят още малко. При кипване на сладкото се махат от котлона.

След като леко изстине, сладкото се насипва в по-широки бурканчета, които се варят за около 10 минути.

Пробвайте тази лесна рецепта, продуктите за която ще откриете ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари