Наричат я „плодът на дълголетието“. Смокинята, която скоро ще берем с удоволствие, засища, дава енергия на тялото и поддържа работата на мозъка.
Хранителен състав:
В 100 грама пресни смокини има 74 ккал, докато в сушените – 250 ккал. Те са богати на фибри, витамините В и К, както и минерали като желязо, калций, натрий, фосфор и магнезий.
Важно е да знаете, че не бива да прекалявате със сушените смокини, защото имат висок гликемичен индекс – 61. В сравнение с много други плодове и зеленчуци, смокините съдържат голямо количество фибри, като само в една се съдържа препоръчителният дневен прием.
И тъй като тепърва предстои да похапваме смокини, може да изпробваме една рецепта за сладко с тях. Все пак то е много по-хубаво от сушения плод.
Pixabay
Ето и необходимите продукти:
– 1 кг добре узрели смокини;
– 1 кг захар;
– 20 мл вода;
– 1 чаена лъжица лимонена киселина.
Как да приготвите сладкото от смокини?
Измийте хубаво смокините и ги почистете от дръжките. Изсипете водата и захарта в подходящ съд и ги оставете да врат. След около 5 минути добавете лимонената киселина.
След като се получи хубав сироп, изсипете смокините (може да са цели или на ситни парченца) и бъркайте с дървена лъжица от време на време, като внимавате да не нарушите целостта им.
Смокините се варят не повече от 30 минути. След това съдът се отмества и се оставя на стайна температура за около 4-5 часа.
IStock
След като смокините са стояли достатъчно в сладкия сироп, се слагат отново на котлона, за да поврят още малко. При кипване на сладкото се махат от котлона.
След като леко изстине, сладкото се насипва в по-широки бурканчета, които се варят за около 10 минути.
Пробвайте тази лесна рецепта, продуктите за която ще откриете ТУК.
Коментари