Кайсията е един от плодовете, който като че ли пренебрегваме през лятото. Заради дините, пъпешите и прасковите, които са много по-сладки, като че ли забравяме да си го похапваме. А той е изключително полезен за храносмилането.
В 200 грама кайсии има препоръчителния прием на витамин А за ден. Те са богати на минерала калий, както и на бета-каротин, който има антиоксидантни свойства и пречиства организма. Витамините С, В1 и В3, както и Р, се грижат за здравината на кръвоносните съдове и повишават защитните сили на организма.
Кайсиите съдържат и голямо количество магнезий, който намалява стреса и напрежението. Желязото пък подобрява производството на бели кръвни телца.
Има много торти и летни десерти с кайсии. Но днешната ни рецепта е за вкусното сладко с плодовете, което помним от детството ни.
Pixabay
Ето и необходимите продукти:
– 1 кг кайсии;
– 1 кг захар;
– 3 броя зърна от карамфил;
– 1 мл лимонов сок;
– 250 мл вода.
Как да приготвите сладко от кайсии?
Измивате хубаво кайсиите и ги поставяте в дълбока тенджера. Заливате ги с вряща вода, за да може да обелите мъхестата им обвивка, която може да причини алергии при деца и възрастни. След около 15-20 минути ги изваждате от водата и ги обелвате.
Кайсиите се отделят от костилките и могат да се нареждат на парченца по избор.
Водата се налива в тенджерата и към нея се прибавя захарта. Бърка се докато с е получи сироп, в който се слагат карамфилените зърна. Накрая се добавят и кайсиите.
Pixabay
Всичко се вари около 45 минути, докато се получи гъсто сладко. Бърка се с дървена лъжица, като периодично се маха пяната, образувала се на повърхността. Преди да се махне от котлона, се добавя и лимоновият сок.
Ако желаете, може да счукате ядките от кайсиите и да ги добавите към сладкото. След като то малко поизстине, се насипва в буркани, които се обръщат с капачките надолу или се поставят да врат за 15-20 минути в тенджера, за да се стерилизират.
Пробвайте тази изключително лесна рецепта за сладко от кайсии, продуктите за която ще откриете ТУК.