Много хора спортуват и ежедневно се нуждаят от витамини и минерали, за да поддържат процесите в тялото и да имат достатъчно енергия. И докато през зимата те приемат повече хранителни добавки, сега могат да се възползват от пресните плодове и зеленчуци, за да си набавят ценните елементи.
Кайсиите са едно от изкушенията, които ни предлага лятото. Вкусни и нискокалорични (в 100 г има само 50 калории), те могат да се консумират за сутрешната или следобедната закуска.
Кои са най-големите ползи на плода?
Много често говорим, че през лятото човек се поти повече и има нужда от повече течности. В кайсиите има голямо количество вода, което предотвратява дехидратацията на органите и системите.
Някои похапват кайсии като част от диетичния си режим, за да намалят лошия холестерол, натрупан в тялото. На ден са нужни около 200 грама, за да може метаболизмът да се подобри. Благодарение на фибрите в плода, храната се движи по-лесно по червата и човек не изпитва онова чувство на тежест в стомаха или подуване.
Източник: Pixabay
Оранжевият плод съдържа голямо количество витамин А. Той насърчава имунната система и ни пази от вируси през лятото. Друго важно вещество в него е калият. Той се грижи за здравето на сърцето, костите и помага на тялото да не задържаме вода.
Не изхвърляйте ядките
Не само плодът на кайсиите е полезен, ядките също. Тях може да ги похапвате всеки ден, защото по свойства се сравняват с тези на бадемите. В тях има около 19% белтъчини, над 50% мазнини, близо 5% въглехидрати, фосфор, желязо, магнезий, растителни влакнини, ненаситени мастни киселини, както и витамини В15 и В17.
Източник: Pixabay
Смути с кайсии и кисело мляко
Необходими продукти:
– 2-3 кайсии;
– 5 супени лъжици кисело мляко;
– 150 мл вода;
– 2 супени лъжици чиа;
– мед на вкус.
Праскови – сладка свежест за лятото
Накиснете предварително чиата във вода за няколко часа. С блендер миксирайте парченцата кайсии и киселото мляко. Добавете водата и меда, след което разбийте отново. Изсипете готовото смути в чаша и накрая сложете чиата.