IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

С дъх на канела – Лесни и вкусни рецепти за закуски с тиква и чиа

3 ноември 2025 17 50

Направете си мъфини, пудинг, вкусен крем или овесена каша, и подсладете есенната си утрин

Снимка: IStock

Снимка: IStock

Тиквата носи топлина, аромат на есен и много ползи за организма. А в комбинация с чиа, която е известна с детоксикиращите си свойства, е идеалната закуска за новия сезон.

Знаехте ли, че можете да си направите лесна и питателна закуска с чиа и тиква?

Тиквата е богата на бета-каротин, фибри, витамини А и С, а чиата – на омега-3, калций и растителен протеин.

За да се възползваме напълно от полезностите на чиата, е важно тя винаги да се накисва или да престои в течност, докато набъбне. Така семената образуват гел и придават копринена, кремообразна структура на ястията.

есен капучино

Снимка: iStock

5 лесни и вкусни рецепти за закуски с тиква и чиа

Кадифена овесена каша

Започнете деня с топла купичка овесена каша.

Необходими продукти:

  • 1 ч. л. чиа
  • 3 с. л. топло мляко
  • ½ чаша овесени ядки
  • 1 чаша растително мляко
  • 2 с. л. пюре от печена тиква
  • ½ ч. л. канела
  • щипка ванилия

Начин на приготвяне:

  1. Накиснете чиата в топлото мляко за 10 минути.
  2. През това време сварете овесените ядки с 1 чаша растително мляко.
  3. Добавете пюрето от тиква.
  4. Добавете чиата, канелата и ванилията.
  5. Разбъркайте и оставете да се сгъсти.

Резултат: кремообразна, ароматна закуска, която засища и стопля душата.

Пудинг от тиква и чиа

Най-лесната закуска, която се приготвя от вечерта и става като кремообразен десерт.

Необходими продукти:

  • 1 чаша растително мляко
  • 3 с. л. чиа
  • 2 с. л. тиквено пюре
  • ½ ч. л. канела
  • щипка джинджифил
  • 1 ч. л. мед

Начин на приготвяне:

  1. Смесете всички съставки.
  2. Разбъркайте добре.
  3. Оставете в хладилника поне 4 часа, най-добре за една нощ.
  4. На сутринта чиата ще е напълно набъбнала. Разбъркайте отново, за да стане гладка.

Съвет: За още по-мека консистенция, пасирайте пудинга с блендер.

Есенни мъфини с тиква и чиа

Необходими продукти:

  • 1 ч. ч. тиквено пюре
  • 1 с. л. чиа
  • 3 с. л. вода
  • Малко мед или кокосова захар – на вкус
  • 1½ чаши брашно (пълнозърнесто или безглутеново)
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. канела
  • щипка индийско орехче

Начин на приготвяне:

  1. Смесете чиата с водата и оставете да престои 10 минути, докато се сгъсти.
  2. Добавете всички останали съставки.
  3. Разбъркайте добре.
  4. Изсипете във форми за мъфини и печете на 180°C за 25 минути.

Мъфините стават сочни, нежни и ароматни – истински есенен разкош.

Крем смути с тиква, банан и чиа

Тази напитка е едновременно закуска и енергиен шейк.

Необходими продукти:

  • 1 банан
  • ½ ч. ч. тиквено пюре
  • 1 ч. л. чиа
  • 3 с. л. вода
  • 1 чаша растително мляко
  • ½ ч. л. канела
  • 1 ч. л. кленов сироп или мед

Начин на приготвяне: 

  1. Смесете чиата с водата и оставете да престои 10 минути, докато се сгъсти.
  2. Смесете всичко в блендер до пълна гладкост.
  3. Получава се плътно кремообразно смути. Насладете му се!

Тиквен крем с чиа и ябълка

Лека алтернатива на киселото мляко за закуска или десерта следобед.

Необходими продукти:

  • ½ чаша тиквено пюре
  • ½ чаша растително мляко
  • 1 ч. л. чиа
  • 1 настъргана ябълка
  • Канела
  • Мед на вкус

Начин на приготвяне: 

  1. Загрейте тиквеното пюре с млякото и чиата.
  2. Оставете да къкри 5 минути, докато чиата набъбне и сместа се сгъсти.
  3. Свалете от котлона, добавете настърганата ябълка, канелата и меда.
  4. Оставете да се охлади леко.

Резултат: Гладък, топъл крем с аромат на есен.

Ползите от вкусната комбинация чиа + тиква

  • Без глутен и с естествена сладост – тиквата и чиата са чудесни за хора, избягващи рафинирани продукти.
  • Подобряват храносмилането – накиснатата чиа действа успокояващо и спомага за изхвърляне на токсините.
  • Осигуряват дълготрайна енергия – фибрите и растителните протеини ви помагат да останете сити.
  • Подсилват имунитета – благодарение на витамините и антиоксидантите в тиквата.

Вкус, мекота, топлина и уют – съвършената комбинация от тиква и чиа – за перфектната есенна сутрин.

За още ароматни есенни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Донка Найденова

КоментариКоментари