IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сладко от къпини - как да го приготвите?

24 август 2020 17 40

Време е да подготвим зимнината за тази година

Снимка: Pixabay

Лятото е към своя край и постепенно усещаме как есента заема неговото място. Някои от нас използват последните топли дни, за да посетят морето още веднъж, но други започват да се подготвят за зимата. Затварянето на буркани е нещото, което почти всяко българско семейство прави в края на август, за да може да се подсигури за следващите месеци. 

Зимата не може да започне преди да сме заредили шкафовете с различни видове сладко. И тъй като вече ви разкрихме вкусни рецепти за сладко от ягоди, смокини, малини, праскови, боровинки и кайсии, сега е време за още един любим наш плод - къпините. Те са изключително полезни за организма и са притежават вълшебен вкус.

сладко pixabay

Снимка: Pixabay

Къпината съдържа витамините P,K,A и С и още от древността се използва за намаляване на температурата. Освен това, този плод се ефективен и при лечение на настинка, която често се появява през зимните месеци. Като източник на антиоксиданти, къпините помагат на организма да се освободи от свободните радикали и да забави стареенето. 

В плода ще намерите полезните микроелемнти фосфор, калий, мед и магнезий, които служат за здравето на централната нервна система. Къпините подобряват кръвообращението и влияят на съня и паметта. Освен че е полезно да ги хапвате в естествения им вид, тези плодове може да се използват и за направата на вкусно сладко. 

Как да приготвите сладко от къпини

Необходими продукти:

1 кг. къпини

1 кг. захар

1 ч.л. лимонтузу

3 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

За да се получи вкусно сладко, трябва да изберете здрави и едри къпини. Измийте ги добре и ги оставете да изсъхнат напълно. През това време си направете захарен сироп от захарта и водата. Оставете го да се охлади и пуснете вътре почистените къпини. Нека да престоят там 30 минути, след което преминете към варенето.

Важно е котлонът да ви е на силна температура. По време на варенето може да се образува пяна, която трябва внимателно да оберете и да премахнете от сладкото. За да запазите целостта на къпините, разбърквайте сместа рядко и внимателно. Варенете докато сладкото не се сгъсти. За да проверите дали е готово, сложете една капка от него върху чиста чиния и вижте дали се разлива. Ако остава на едно място, значи сте готови.

сладко pixabay

Снимка: Pixabay

След като сте постигнали нужната гъстота, добавете лимонтузуто и доварете за още 2-3 минути. Прехвърлете сладкото в друг съд и го оставете да престои за 24 часа. След това може да започнете да пълните с него бурканчетата. 

Необходимите продукти за тази вкусна рецепта може да намерите ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

Щерю ( преди 3 години )