Лятото е към своя край и постепенно усещаме как есента заема неговото място. Някои от нас използват последните топли дни, за да посетят морето още веднъж, но други започват да се подготвят за зимата. Затварянето на буркани е нещото, което почти всяко българско семейство прави в края на август, за да може да се подсигури за следващите месеци.
Зимата не може да започне преди да сме заредили шкафовете с различни видове сладко. И тъй като вече ви разкрихме вкусни рецепти за сладко от ягоди, смокини, малини, праскови, боровинки и кайсии, сега е време за още един любим наш плод - къпините. Те са изключително полезни за организма и са притежават вълшебен вкус.
Снимка: Pixabay
Къпината съдържа витамините P,K,A и С и още от древността се използва за намаляване на температурата. Освен това, този плод се ефективен и при лечение на настинка, която често се появява през зимните месеци. Като източник на антиоксиданти, къпините помагат на организма да се освободи от свободните радикали и да забави стареенето.
В плода ще намерите полезните микроелемнти фосфор, калий, мед и магнезий, които служат за здравето на централната нервна система. Къпините подобряват кръвообращението и влияят на съня и паметта. Освен че е полезно да ги хапвате в естествения им вид, тези плодове може да се използват и за направата на вкусно сладко.
Как да приготвите сладко от къпини
Необходими продукти:
1 кг. къпини
1 кг. захар
1 ч.л. лимонтузу
3 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
За да се получи вкусно сладко, трябва да изберете здрави и едри къпини. Измийте ги добре и ги оставете да изсъхнат напълно. През това време си направете захарен сироп от захарта и водата. Оставете го да се охлади и пуснете вътре почистените къпини. Нека да престоят там 30 минути, след което преминете към варенето.
Важно е котлонът да ви е на силна температура. По време на варенето може да се образува пяна, която трябва внимателно да оберете и да премахнете от сладкото. За да запазите целостта на къпините, разбърквайте сместа рядко и внимателно. Варенете докато сладкото не се сгъсти. За да проверите дали е готово, сложете една капка от него върху чиста чиния и вижте дали се разлива. Ако остава на едно място, значи сте готови.
Снимка: Pixabay
След като сте постигнали нужната гъстота, добавете лимонтузуто и доварете за още 2-3 минути. Прехвърлете сладкото в друг съд и го оставете да престои за 24 часа. След това може да започнете да пълните с него бурканчетата.
Необходимите продукти за тази вкусна рецепта може да намерите ТУК.














Жена наби и души мъжа си в София
James Webb открива следи от първите гигантски звезди
Американски физик за възможността 3I/ATLAS да има извънземен произход
Втора мощна слънчева експлозия за денонощие
Китай отложи завръщането на „Шънчжоу-20“ след сблъсък
Защо Левски е толкова силен?
Краят на хегемонията наближава: Лудогорец е посмешище, а Левски лети
ВИДЕО: Арда - Левски
ВИДЕО: ЦСКА - Монтана
Милена Аврамова за филма „Рожден ден“: Вселената започва да работи, когато правиш нещо хубаво
Лесни трикове за намаляване на кортизола
Спектакълът „В зеницата на самотата“ на Диана Досева ще бъде представен на Фестивала на авторския театър
От хип-хоп клубовете в Харлем до подиумите на Висшата мода – историята на streetwear стила
УМБАЛ „Лозенец“ стартира кампанията „Мовембър 2025“ в подкрепа на мъжкото здраве
Само 40% от българите водят здравословен начин на живот, показва голямо здравно проучване
Какво е наследствена непоносимост към фруктоза?
Какви ползи ни носи райската ябълка?
Остави коментар
Щерю
( преди 5 години )