Месец август вече започна, което означава само едно – остава ни съвсем малко от лятото. Тази година не успяхме да се порадваме на топлите дни заради пандемията от коронавирус. Все пак ни е тъжно, че лятото си отива и на негово място ще се настани есента, която ще ни донесе малко по-студено и дъждовно време.
Но следващият сезон също си има своя чар. Красивите природни картини не са за изпускане, а тогава се появяват и сините сливи. Освен че са вкусни и много сладки, тези плодове притежават много полезни свойства за организма. Съдържанието им на фибри помага за отслабването и потискането на апетита.
Снимка: Pixabay
Сините сливи са богати на витамини, минерали, ензими и целулоза. Използват се като профилактично средство срещу анемия, физическа и психическа умора, депресия, нарушена функция на черния дроб и проблеми с храносмилането. Освен това те съдържат и калий, който пък поддържа кръвното налягане в норма и подобрява работата на сърцето.
Тези сладки плодове могат да се хапват и в суров вариант, но са чудесни и за направата на един вкусен мармалад.
Как да направите мармалад от сини сливи
Необходими продукти:
2 кг сини сливи
1 кг захар
1/2 ч.л. лимонтузу
Начин на приготвяне:
Изберете добре узрели и меки плодове. Измийте ги добре и ги изчистете от костилките. Поставете ги в подходяща тенджера и ги залейте с две чаени чаши вода. След това ги оставете да поврат за 5 минути, след което премахнете тенджерата от котлона и изчакайте сливите да изстинат.
Когато можете вече спокойно да ги държите в ръцете си, започнете внимателно да премахвате люспите им. Към вече обелените сливи добавете захарта и отново започнете да ги варите. Не забравяйте да бъркате мармалада внимателно до получаване на желаната гъстота.
Снимка: Pixabay
Накрая на процеса добавете лимонтузуто и оставете сместа да поври за още 5 минути. Когато мармаладът е готов, започнете да пълните веднага бурканите, които след това затваряте и обръщате с капачката надолу.
Необходимите продукти за тази вкусна рецепта може да намерите ТУК