IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крем супа от червена леща - как да я приготвите

29 август 2020 10 30

Тя е полезна за малки и големи

Снимка: iStock

Лещата е едно от най-популярните бобови растения у нас и едва ли има човек, който да не го е опитвал. Твърди се, че притежава лечебни свойства и задминава другите бобови култури по полезност. В миналото лещата се е използвала при стомашни и нервни разстройства, както и при кожни заболявания.

Тя е богата на редица полезни вещества и има висока хранителна стойност. Повечето от нас похапват традиционната кафява леща, но на пазара съществуват и други разновидности. Може да избирате между жълта, розова, червена, зелена и дори черна леща. Хранителните качества на всички са сравнително еднакви. У нас освен кафява, може да срещнете и червена леща.

леща pixabay

Снимка: Pixabay

Червената леща идва от арабските страни и се счита за национално ястие в Индия, Китай, Турция и Русия. Тя е по-сладка от другите и е богата на протеин и желязо. Когато е сготвена, цветът й се променя към златистожълт. Тъй като е белена, червената леща е много по-лесна за готвене и се обработва по-бързо от храносмилателната система. 

Този сорт е много полезен за диабетици, тъй като регулира нивата на кръвната захар. Подходяща е за хора, които спазват диета, защото е богата на белтъчини, но пък съдържа много малко мазнини. Една чаша червена леща на ден ни осигурява 30% от дневния ни прием на фибри. В това количество се съдържат едва 340 калории. 

Едно от най-популярните ястия с червена леща е крем супата. Тя е полезна както за малки, така и за големи. Приготвя се бързо и засища за дълго време.

Как да приготвите крем супа от червена леща

Необходими продутки:

1 ч.ч. червена леща

1 морков

1 глава лук

1/2 ч.ч. куркума

1/2 ч.л. къри

2 броя дафинов лист

1/2 кафена чаша олио

Начин на приготвяне:

Измийте моркова и го настържете, а лука нарежете на дребно. В подходяща тенджера изсипете олиото, нагорещете го и към него добавете зеленчуците. Разбъркайте добре и ги оставете да се задушат за 3-4 минути. След това добавете измитата червена леща и един литър вода.

След като заври, добавете подправките и 1/2 чаена лъжица сол. Необходими са 30 минути, за да може лещата да се свари добре. Когато сте готови, може да пасирате дафиновите листа и да ги добавите към супата. 

червена леща

Снимка: iStock

Към крем супата може да добавите и крутони или ситно нарязан пресен магданоз.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

Готвач ( преди 3 години )
Може да добавите и 1-2 картофа на кубчета и малко чесън..става и без дафинов лист, защото според мен, той е за по-тежки ястия. Накрая се пласира всичко. Добър апетит!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар