Лещата е едно от най-популярните бобови растения у нас и едва ли има човек, който да не го е опитвал. Твърди се, че притежава лечебни свойства и задминава другите бобови култури по полезност. В миналото лещата се е използвала при стомашни и нервни разстройства, както и при кожни заболявания.
Тя е богата на редица полезни вещества и има висока хранителна стойност. Повечето от нас похапват традиционната кафява леща, но на пазара съществуват и други разновидности. Може да избирате между жълта, розова, червена, зелена и дори черна леща. Хранителните качества на всички са сравнително еднакви. У нас освен кафява, може да срещнете и червена леща.
Снимка: Pixabay
Червената леща идва от арабските страни и се счита за национално ястие в Индия, Китай, Турция и Русия. Тя е по-сладка от другите и е богата на протеин и желязо. Когато е сготвена, цветът й се променя към златистожълт. Тъй като е белена, червената леща е много по-лесна за готвене и се обработва по-бързо от храносмилателната система.
Този сорт е много полезен за диабетици, тъй като регулира нивата на кръвната захар. Подходяща е за хора, които спазват диета, защото е богата на белтъчини, но пък съдържа много малко мазнини. Една чаша червена леща на ден ни осигурява 30% от дневния ни прием на фибри. В това количество се съдържат едва 340 калории.
Едно от най-популярните ястия с червена леща е крем супата. Тя е полезна както за малки, така и за големи. Приготвя се бързо и засища за дълго време.
Как да приготвите крем супа от червена леща
Необходими продутки:
1 ч.ч. червена леща
1 морков
1 глава лук
1/2 ч.ч. куркума
1/2 ч.л. къри
2 броя дафинов лист
1/2 кафена чаша олио
Начин на приготвяне:
Измийте моркова и го настържете, а лука нарежете на дребно. В подходяща тенджера изсипете олиото, нагорещете го и към него добавете зеленчуците. Разбъркайте добре и ги оставете да се задушат за 3-4 минути. След това добавете измитата червена леща и един литър вода.
След като заври, добавете подправките и 1/2 чаена лъжица сол. Необходими са 30 минути, за да може лещата да се свари добре. Когато сте готови, може да пасирате дафиновите листа и да ги добавите към супата.
Снимка: iStock
Към крем супата може да добавите и крутони или ситно нарязан пресен магданоз.














Радев наложи вето върху закона за "Лукойл" и ДАНС
Мъж заплаши с пистолет и обра студент от Германия в центъра на София
Икономист: Ще има бюджетна криза - инвеститори си тръгват от България
Втора мощна слънчева експлозия за денонощие
Китай отложи завръщането на „Шънчжоу-20“ след сблъсък
Китай стартира първия в света ториев реактор
Всички резултата и класирания в НХЛ
Арсенал чупи рекорди, Артета грее от щастие
Ще има ли уволнение? Скандал в Берое, кметът на Стара Загора изригна мощно
Има ли кой да спре баварската машина?
Есенни маникюри с огнени цветове за късмет според фъншуй (+Снимки)
5 ферментирали храни за супер имунитет през цялата година
Протеинов тост с авокадо и бурата
Таро карта за 5 ноември, сряда
Йога при мигрена
Оток на ръцете или краката след операция
Риновируси и напреднала възраст – защо обикновената настинка не е безобидна след 65 години?
Какви методи за лечение на рака на стомаха предлага съвременната медицина?
Остави коментар
Готвач
( преди 5 години )