„Баба ми даде цяла чанта с дюли. Какво да ги правя?“, „Имам доста дюли, как да ги съхраня?“. На тези и подобни въпроси ще попаднете, ако влезете в някоя кулинарна група. Тъй като плодът узрява в златната есен, сега е времето за консервирането му. Но дали заради това, че е по-сух и трудно се преглъща или поради факта, че се реже и почиства с доста усилия, повечето от нас избягват да правят желе или сладко от него. Е, време е да променим това – с днешната ни рецепта.
Дюлите са пълни с ценни за организма витамини като С, В1, В2, В6, както и минералите желязо, мед, фосфор, калий и калций. Съединенията в тях имат противовъзпалителен характер и се грижат за здравето на гърлото в сезона на грипа. От друга страна пектинът, който съдържа плода, подобрява храносмилането и успокоява стомаха при раздразнение.
Сладкото от дюли – настъргани или на парченца, е идеално за сладкиши и десерти през есента и зимата. Дори една лъжичка от него, топяща се в устата, ще успокои раздразненото ви гърло. Затова, ако сте си купили или някой ви е дал пресни дюли, не чакайте да се развалят, а си го пригответе у дома.
Ето какви продукти са ви необходими:
– 1 кг дюли;
– 500 г захар;
– 1 л вода;
– 1 ч. л. лимонтузу.
Pixabay
Как да приготвите вкусно сладко от дюли у дома?
Най-важното, което трябва да направите преди да сложите плода да ври в тенджерата, е да го измиете и почистите добре. По кората му има доста мъх, който се маха по-трудно. За да сте сигурни, че не е останал, ползвайте малка четка или памучна кърпа, като триете дюлите под течаща вода.
Дюлите имат доста здрава сърцевина (тя се използва за чай), която се премахва по-трудно. Разрежете ги на четири, за да ви е по-лесно и изрежете внимателно с ножа, като внимавате да не се порежете.
Обелете внимателно всички парчета и ги нарежете на по-ситно. Сложете ги в избраната от вас тенджера и ги покрийте със захарта. Ако количеството ви се струва малко, може да добавите още, но все пак гледайте да не стане твърде сладко.
Добавете водата към дюлите и захарта, като ги сложите да врат на котлона, но той трябва да е на слаба степен.
Разбърквайте периодично дюлите с дървена лъжица. След близо 30-40 минути сладкото е доста гъсто и може да го отместите от печката. Добавете към него лимонената киселина, разбъркайте и го оставете да постои на котлона още 5 минути.
След като сладкото се охлади, го сипете в бурканчета, за които сте си купили нови капачки. За да ги стерилизирате, ги затворете добре и ги сварете с вода за около 5 минути. След това ги извадете и обърнете с капачките надолу.
Пробвайте тази бърза рецепта за сладко от дюли, продуктите за която ще откриете ТУК.














Любовен хороскоп за зодиите в седмицата от 3 до 9 ноември
Навици след работа, които преобразяват тялото и ума
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
В Китай се готвят да изстрелят ракетата Long March 2F с пилотирана мисия Shenzhou 21
Верона - Интер
Спортът по телевизията днес, 2 ноември
Чудо: Ливърпул най-после сложи край на загубите
Дневен хороскоп за 2 ноември, неделя
Седмична таро прогноза за 3 – 9 ноември
С какво родените през ноември са толкова интересни?
Любовен хороскоп за 3 – 9 ноември
Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
Кои храни са най-вредни за мозъка?
Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?
Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?
Остави коментар
Даниела Иванова
( преди 5 години )