IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сладко от дюли – как да го приготвим?

14 октомври 2020 17 40

Златна есен с лесна рецепта

IStockphoto

„Баба ми даде цяла чанта с дюли. Какво да ги правя?“, „Имам доста дюли, как да ги съхраня?“. На тези и подобни въпроси ще попаднете, ако влезете в някоя кулинарна група. Тъй като плодът узрява в златната есен, сега е времето за консервирането му. Но дали заради това, че е по-сух и трудно се преглъща или поради факта, че се реже и почиства с доста усилия, повечето от нас избягват да правят желе или сладко от него. Е, време е да променим това – с днешната ни рецепта. 

Дюлите са пълни с ценни за организма витамини като С, В1, В2, В6, както и минералите желязо, мед, фосфор, калий и калций. Съединенията в тях имат противовъзпалителен характер и се грижат за здравето на гърлото в сезона на грипа. От друга страна пектинът, който съдържа плода, подобрява храносмилането и успокоява стомаха при раздразнение. 

Сладкото от дюли – настъргани или на парченца, е идеално за сладкиши и десерти през есента и зимата. Дори една лъжичка от него, топяща се в устата, ще успокои раздразненото ви гърло. Затова, ако сте си купили или някой ви е дал пресни дюли, не чакайте да се развалят, а си го пригответе у дома.

Ето какви продукти са ви необходими: 

– 1 кг дюли; 
– 500 г захар; 
– 1 л вода; 
– 1 ч. л. лимонтузу. 

дюли Pixabay

Pixabay

Как да приготвите вкусно сладко от дюли у дома? 

Най-важното, което трябва да направите преди да сложите плода да ври в тенджерата, е да го измиете и почистите добре. По кората му има доста мъх, който се маха по-трудно. За да сте сигурни, че не е останал, ползвайте малка четка или памучна кърпа, като триете дюлите под течаща вода. 

Дюлите имат доста здрава сърцевина (тя се използва за чай), която се премахва по-трудно. Разрежете ги на четири, за да ви е по-лесно и изрежете внимателно с ножа, като внимавате да не се порежете. 

Обелете внимателно всички парчета и ги нарежете на по-ситно.  Сложете ги в избраната от вас тенджера и ги покрийте със захарта. Ако количеството ви се струва малко, може да добавите още, но все пак гледайте да не стане твърде сладко. 

Добавете водата към дюлите и захарта, като ги сложите да врат на котлона, но той трябва да е на слаба степен. 

Разбърквайте периодично дюлите с дървена лъжица. След близо 30-40 минути сладкото е доста гъсто и може да го отместите от печката. Добавете към него лимонената киселина, разбъркайте и го оставете да постои на котлона още 5 минути. 

След като сладкото се охлади, го сипете в бурканчета, за които сте си купили нови капачки. За да ги стерилизирате, ги затворете добре и ги сварете с вода за около 5 минути. След това ги извадете и обърнете с капачките надолу. 

Пробвайте тази бърза рецепта за сладко от дюли, продуктите за която ще откриете ТУК. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Даниела Иванова ( преди 3 години )
За количеството дюли литър вода е съвсем нормално. Все пак всичко ври доста докато се сгъсти... Аз лично обичам настъргвам дюлите, а не ги режа на парчета :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Мимоза ( преди 3 години )