Лято е. Докато преди няколко месеца нямаше никакви плодове и си купувахме замразени малини и боровинки, сега може да се разходим из гората и да си наберем пресни. А те са толкова вкусни и ароматни.
Много от нас традиционно си купуват боровинки по това време на годината. Богати на витамини, минерали, фибри и много антиоксиданти, те подобряват храносмилането, грижат се за здравето на очите, кожата и сърцето.
След като си похапнете пресни боровинки, ви предлагаме да консервирате останалото количество. Сладкото, което ще получите, може да мажете на филия с масло, да ползвате за чийзкейк и други десерти, както и за гарниране на различни видове хапки.
Ето какви продукти са ви необходими:
– 1 кг боровинки;
– 1 кг захар;
– 1 ч. ч. вода;
– 1 ч. л. лимонтузу.
Pixabay
Как да приготвите сладко от боровинки?
Боровинките се берат бавно и измежду тях винаги попадат малки листенца и клечки. Трябва да ги измиете и почистите хубаво, което ще ви отнеме известно време.
Взимате дълбока тенджера и изсипвате водата. След като заври, слагате захарта и бъркате докато се разтвори.
Във врящия захарен сироп изсипвате боровинките и разбърквате от време на време с дървена лъжица. Пяната, която се образува по стените на съда, трябва да се отстранява.
Боровинките се варят докато се сгъстят със сиропа. Оставя се настрани за кратко и докато сладкото не е изстинало напълно, се слага в подходящи бурканчета.
Бурканите се варят за около 10 минути, за да се стерилизират хубаво.
Пробвайте тази изпитана рецепта за сладко от боровинки, продуктите за която ще откриете ТУК.
Pixabay