IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постни зелеви сарми с гъби – как да ги приготвите?

24 декември 2020 10 30

С аромат на джоджен и чубрица

IStockphoto

По стара българска традиция, на Бъдни вечер се ядат само постни ястия. На масата на всяко семейство трябва да има нечетен брой гозби, като обикновено всички ние избираме между 7, 9 или 11.

Едно от основните неща, което всяка домакиня приготвя за празника, е обреден хляб. В него не бива да има яйце, масло или мляко. Ето защо много от рецептите са със сода. Друго нещо, което се консумира за обяд или вечеря, са чушките, пълни с боб и постните сарми.

Тъй като навън вече е студено и в много къщи вече се намира кисело зеле, то днешната ни рецепта е за сарми. Само че те не са с кайма, а с гъби и праз лук.

Ето и рецептата:

- 1 праз лук;
- 400 г гъби печурки;
- 150 г ориз;
- 1 кисела зелка;
- 1 среден буркан доматен сок;
- олио на вкус;
- 1 кубче гъбен бульон;
- 1 с. л. пресен или замразен магданоз;
- 1-2 средно големи моркова;
- сушен джоджен на вкус;
- сол на вкус;
- по 2 щипки кимион, червен и черен пипер, чубрица.

Как да приготвите постните зелеви сарми?

Почиствате и измивате хубаво гъбите, морковите и праза. Нарязвате ги на ситно.

В подходящ тиган слагате малко олио и запържвате зеленчуците докато омекнат. Добавят им солта, чубрицата, червения и черния пипер.

Измивате ориза, за да поври със зеленчуците, като слагате малко топла вода и натрошавате гъбения бульон. Бъркате енергично с дървена лъжица, за да не загори.

Накрая добавяте нарязания магданоз, сухия джоджен и доматите (в случай, че ги сложите по-рано, оризът по-бавно ще се свари) и оставяте на котлона за 2-3 минути. Ако има нужда, слагате още малко сол.

кисело зеле

Взимате зелето и си подготвяте листата за сармите. Колко броя ще ви трябват зависи от това какво количество плънка поставяте. Някои ги обичат много дребни (за предпочитане за количеството ориз), други ги приготвят с големината на един юмрук.

Свивате сармите и ги редите в кръг в подходяща тава или глинен гювеч (от вътре навън), на дъното задължително слагате малко олио. Заливате с малко вода и зелев сок, като ги оставяте на умерена фурна за около час, час и половина.

Всички продукти за рецептата ще откриете ТУК.

Ето и още постни ястия, които може да приготвите за вашата трапеза на Бъдни вечер:

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 1 година )
Едно време баба ми ме учеше как да правим сърми. Научих се, мога да оправя със сланина, с плънка в която има месо или кайма, но най-вкусната сърма за мен е от немити кисело зеле със ориз и зеленчуци, морковче, парченца чушка и т.н. Слагам моите по Коледа в тенджера под налягане и отдолу дървена скара или капачки, върху които слагам коренчета от зелето, за да не се препекат сърмите и наливам до горе с 1:1 расол и вода. Хубава рецепта! Браво, че някои хора тук държат и качват български рецепти!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар