IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледни пости: Содена питка

24 декември 2019 09 00

За празничната трапеза на Бъдни вечер

Pixabay

На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер – един от най-светлите празници за християнските семейства. На този ден всички членове сядат около празничната трапеза, която по традиция е постна. А самото похапване от различните гозби е истински ритуал.

Освен бъдника – дървото, което трябва да тлее в огъня, задължително се прави содена питка, от която най-възрастният в семейството отчупва по едно парче и раздава на всички. Първото винаги се оставя за Богородица, а второто се нарича за дома.

От години има спор за това с какво точно се прави обредната питка за Бъдни вечер, за която днес ще ви дадем рецепта. Според по-възрастните жени, тя трябва да е със сода, а не с мая.

Ето необходимите продукти:

– 500 г брашно;

– 300 мл хладка вода;

– 3 с. л. олио;

– 2 с. л. оцет;

– 1 с. л. захар;

– 1 ч. л. сол;

– 1 ч. л. сода;

– пакетче бакпулвер.

месене на хляб

Pixabay

Начин на приготвяне:

Пресейте предварително брашното, за да може питката да стане по-пухкава. Добавете солта.

После разбъркайте содата, захарта и оцета и изсипете при водата. Добавете олиото, после малко по малко брашното.

Бъркайте с дървена лъжица до оформянето на меко тесто. В един момент може да започнете да го месите с ръце, за да ви е по-лесно.

Оставете тестото в подходящ съд за около 10 минути, за да втаса. После го омесете отново, добавяйки малко олио.

Загрейте фурната и печете на умерена фурна около 25 минути.

Не забравяйте, че седнете ли на трапезата на Бъдни вечер, не бива да ставате. Ако ви се налага да излезете, то трябва да вървите приведени, като натежало от плод дърво, за да има берекет и предстоящата година да е плодородна.

Повече от седмица Tialoto.bg ви предлага вкусни постни рецепти. Ето списък с всички, ако сте ги пропуснали:

 

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари