IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледни пости: Бързи меденки

21 декември 2019 09 00

Пуснете аромата на канелата в дома си

Pexels

С какво свързвате последните работни дни преди Коледа? По това време обикновено всички опаковат и си разменят подаръци, черпят се в офиса и правят планове за пътуване и посрещането на Нова година. Наред с традиционните баници и тиквеници, има нещо сладко, чийто аромат не се забравя лесно. Точно така – меденките, които се топят в устата и ухаят на канела.

Голямо щастие е да се наспиш в събота, да си направиш едно капучино и да отвориш кутията за сладки, където са останали от любимите ви меденки.

Е, меденките по Коледа, които украсяваме с цветен фондан или шоколад, са малко по-различни. Те могат да съдържат яйца и мляко, с което те са подходящи за постещите.

Ако ви се похапват меденки, то днешната постна рецепта ще ви допадне.

Необходими продукти:

– 3 чаени чаши брашно;

– три четвърти чаена чаша мед (около 150 грама);

– 1 чаена лъжица сода бикарбонат;

– 1 чаена чаша топла вода;

– половин чаена чаша олио;

– канела на вкус.

меденки Pexels

Pexels

Начин на приготвяне:

Затоплете вода и я изсипете в подходяща купа за приготвяне на тесто. Сложете меда и разбъркайте докато се разтвори. После поставете олиото и малко по малко брашното, което предварително сте пресели и объркали със содата. Накрая изсипете и канелата.

Не ви е нужен миксер. Бъркайте сместа с дървена лъжица. Когато стане хомогенна смес, омесете с ръце.

Набрашнете покривката леко и разстелете тестото. Изрежете меденките с подходящи формички. Ако желаете, може да ги поръсите отгоре със захар.

Загрейте фурната на 180 градуса. Поставете меденките върху тава с хартия за печене, след което печете за около 20-25 минути.

Меденките се изваждат след като добият лек загар. Хубаво е след изстиването им да ги приберете в кутия и да ги похапвате на другия ден.

Пробвайте. Да ви е сладко!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари