IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледни пости: Гювеч със зеленчуци

23 декември 2019 14 30

Използвайте глинен съд за по-добър вкус

Pixabay

Хапва ви се гювеч, но не бива да слагате месо в него? Какво да сготвите, когато сте поканили на трапезата си гости, които постят? Отговорът е съвсем прост – сложете само зеленчуци, овкусете ги добре с олио и любимите подправки, след което ги сложете в глинен съд. После всичко отива във фурната, където да къкри на бавен огън, а вие имате достатъчно време, за да приготвите масата.

Постният гювеч със зеленчуци е предпочитан от много семейства, които не са големи любители на месото, а същевременно обожават чушки и патладжани. Може да го направите със сезонни зеленчуци или да използвате част от приготвените през лятото консерви.

Необходими съставки:

– 300 г зелен боб;

– 300 г картофи;

– 3-4 средни моркова;

– 300 г бамя;

– 500 г пресни домати;

– 2 глави кромид лук;

– 1-2 скилидки чесън;

– 3-4 червени/зелени чушки;

– 1 патладжан;

– 1 супена лъжица червен пипер;

– 6 супени лъжици олио;

– стръкче магданоз;

– сол на вкус.

нарязани зеленчуци

Pixabay

Начин на приготвяне:

За да ви е по-вкусен гювечът, е най-добре да изберете пресни продукти, но през този сезон е трудно да намерите всички, затова ползвайте замразени или от консерва.

Ако сте взели прясна бамя, трябва да я почистите добре, да отрежете дръжките и да я сварите в подсолена вода за около 5 минути. След това я измивате хубаво със студена вода и отцеждате.

Измивате и обелвате морковите, след което ги нарязвате на среднодебели кръгчета.

Обелвате измития патладжан и го нарязвате на ситни кубчета. Идва ред на зеления боб, който размразявате и оставяте настрани.

Почистените и обелени картофи нарязвате на едри парчета. После обелвате и измивате лука, след което ги режете на полумесеци.

Измивате доматите и ги настъргвате на по-едрата част на рендето.

Взимате глинения гювеч и изсипвате всичко, като добавяте към зеленчуците солта, червения пипер и олиото. Разбърквате добре и слагате във фурната.

Печете на 160-180 градуса за около 60 минути. От време на време може да разбърквате с лъжица. Накрая, непосредствено преди изваждане, поръсете с магданоз.

Да ви е сладко!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари