IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След постите: Как да не преядем на отрупаните трапези?

23 декември 2019 10 40

Д-р Емилия Дончева дава съвети как да се храним по празниците

След броени дни приключват Коледните пости и започва серия от празници, на които във всяка къща ще има богато отрупани трапези с най-различни вкуснотии. Баница с късмети, тиквеник, сарми, пълнени чушки с боб, руска и млечна салата, баклава, туршия, цитрусови плодове... Как да устоим на всички тези изкушения, ако сме се ограничавали от някои храни от животински произход? Важното е да включваме постепенно онова, което до момента не сме си позволявали, в противен случай ще натоварим храносмилателната система. Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Емилия Дончева. Диетологът даде ценни съвети за храненето по празниците.

„Напоследък по-малко са хората, които спазват пълния коледен пост – 40 дни. Това е един доста дълъг и за много хора непосилен период“, посочи тя. По думите ѝ, повечето от хората решават да постят в последната седмица преди Коледа.

Специалистът изтъкна колко е важно да включваме една по една храните след постите, а не да ядем каквото ни падне. Като за начало трябва да се започне с по-лесно усвояеми храни и протеини от животински произход.

„В реда, в който изключваме храните по време на коледните пости, така трябва да бъдат включени. Млякото и млечните продукти са последните храни, които са изключени, ето защо е добре да се почне с тях като за начало след постите. В тях има най-лесноусвоимите животински протеини, с които може да се справи всеки един организъм“, обясни диетологът.

Как да комбинираме храните?

боб IStock

IStockphoto

„Закуската може да е с кисело мляко и баница при захранване – препоръчителна е и водата с изцеден лимон или зелен чай с мед. Месото е добре да се комбинира със салата, а вечерята да е по-лека с включване на риба“, каза още д-р Дончева.

„Смесването на енергийна напитка с концентрат алкохол може да ни отведе до спешните медицински центрове. То създава проблеми при подрастващите. Растителните храни с фибри могат да ни помогнат да изведем токсините от организма", допълни тя.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари