Колко често ядете печени ябълки? А баба ви приготвяла ли ви ги е на печката с дърва на село? Ако отговорът ви е „да“, то със сигурност сте имали щастливо детство.
Един от ароматите, с който свързваме есента, е на печени ябълки. Независимо дали под формата на щрудел или в тавата, поръсени със захар и орехи, те винаги вървят с канела. Затова и днешната ни рецепта е свързана с тях.
Ето и необходимите продукти:
- 5-8 ябълки;
- половин чаена чаша счукани орехи;
- половин чаша златни стафиди;
- 1 малко бурканче пчелен мед;
- по 1 чаена лъжица захар за всеки плод;
- канела за поръсване.
Как да приготвите ароматните печени ябълки?
Преди да пристъпите към изпълнението на рецептата, е много важно какви ябълки сте подбрали. Сладко-киселите сортове с червено-оранжеви ивици като Saffron, McIntosh, Ranet и Granny Smith, са най-подходящи, защото при печене не се пръсват, а запазват целостта си.
Взимате между 5 и 8 ябълки (зависи от големината им), а ако имате повече, пригответе по-голяма тава. Измивате и ги почиствате хубаво от семките и люспите с помощта на специален нож с по-остър връх. Единият вариант е да отрежете горната част с дръжката и запазите капачето, като изрежете сърцевината на долната. Другият е просто да издълбаете дупка във всеки плод.
Поставяте ябълките в тавичката и в дупката на всяка слагате по малко орехи, 1 лъжица захар. Не забравяйте, че някои сортове имат по-голямо количество естествени захари, но ако искате да ви е по-сладко, може да поръсите по-обилно отгоре. Накрая слагате по 3-4 стафиди и щипка канела за по-добър аромат.
Ако сте оставили капаче за ябълката, го слагате отгоре, като него също трябва да „минете“ с мед и канела, за да се получи карамелизирана коричка.
IStock
След като сте напълнили всички ябълки, ги слагате в предварително загрята на 200 градуса фурна, като в тавата сипвате малко вода (около 1 кафена чаша), за да може плодът да омекне по-лесно. След около 15-20 минути течността вече е извряла и идва ред на вентилатора (отгоре и отдолу, за да може кората на ябълката да се карамелизира хубаво.
Наблюдавайте ги от време на време, защото лесно може да изгорят !
Още с отварянето на фурната ще усетите приятния аромат на този чудесен есенен десерт, продуктите за който ще откриете ТУК.
Да ви е сладко !