Колко често ядете печени ябълки? А баба ви приготвяла ли ви ги е на печката с дърва на село? Ако отговорът ви е „да“, то със сигурност сте имали щастливо детство.
Един от ароматите, с който свързваме есента, е на печени ябълки. Независимо дали под формата на щрудел или в тавата, поръсени със захар и орехи, те винаги вървят с канела. Затова и днешната ни рецепта е свързана с тях.
Ето и необходимите продукти:
- 5-8 ябълки;
- половин чаена чаша счукани орехи;
- половин чаша златни стафиди;
- 1 малко бурканче пчелен мед;
- по 1 чаена лъжица захар за всеки плод;
- канела за поръсване.
Как да приготвите ароматните печени ябълки?
Преди да пристъпите към изпълнението на рецептата, е много важно какви ябълки сте подбрали. Сладко-киселите сортове с червено-оранжеви ивици като Saffron, McIntosh, Ranet и Granny Smith, са най-подходящи, защото при печене не се пръсват, а запазват целостта си.
Взимате между 5 и 8 ябълки (зависи от големината им), а ако имате повече, пригответе по-голяма тава. Измивате и ги почиствате хубаво от семките и люспите с помощта на специален нож с по-остър връх. Единият вариант е да отрежете горната част с дръжката и запазите капачето, като изрежете сърцевината на долната. Другият е просто да издълбаете дупка във всеки плод.
Поставяте ябълките в тавичката и в дупката на всяка слагате по малко орехи, 1 лъжица захар. Не забравяйте, че някои сортове имат по-голямо количество естествени захари, но ако искате да ви е по-сладко, може да поръсите по-обилно отгоре. Накрая слагате по 3-4 стафиди и щипка канела за по-добър аромат.
Ако сте оставили капаче за ябълката, го слагате отгоре, като него също трябва да „минете“ с мед и канела, за да се получи карамелизирана коричка.
IStock
След като сте напълнили всички ябълки, ги слагате в предварително загрята на 200 градуса фурна, като в тавата сипвате малко вода (около 1 кафена чаша), за да може плодът да омекне по-лесно. След около 15-20 минути течността вече е извряла и идва ред на вентилатора (отгоре и отдолу, за да може кората на ябълката да се карамелизира хубаво.
Наблюдавайте ги от време на време, защото лесно може да изгорят !
Още с отварянето на фурната ще усетите приятния аромат на този чудесен есенен десерт, продуктите за който ще откриете ТУК.
Да ви е сладко !














Прокуратурата протестира освобождаване на мъжете, убили пешеходец и полицай на Северната тангента
Голям празничен подарък от А1 – смартчасовници с до 600 лв. отстъпка през декември
"Социално силните": Обществото има нужда от успели умове, не от хитреци и измамници
Как да премахнем миризмата на тиня от шарана за Никулден
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Проби от въздуха, събрани преди 35 г., разкриват забележима промяна в сезоните
Мощни бури в едното полукълбо генерират перести облаци в другото
Antares събра $96 млн. за разработване на ядрени реактори за Земята и Космоса
На моменти противоречив, до болка искрен, истински гений – Рони О‘Съливан на 50!
Страхливият Манчестър Юнайтед играе като кръчмарски отбор
Мачовете по телевизията, днес 5 декември
Готви се грандиозна промяна в Барселона
Бюджетни идеи за коледен подарък под 50 лева
Най-модерният подарък е новият навик и тихото сбогом на цигарите
3 бързи рецепти за Никулден
Практикер посреща Коледа с топ намаления
Минимално инвазивна естетика - с нарастваща тенденция
Жълт кантарион – действие и приложение и лекарствени взаимодействия
Гастропареза след вирусна инфекция
Национално проучване проследява пътя на пациента с рак на белия дроб в България
Остави коментар
Didi
( преди 5 години )