IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сладкиш със сини сливи - как да го приготвите

30 август 2020 10 30

Поглезете семейството си с днешната рецепта

IStockphoto

След като направихме сладка и най-различни десерти с плодовете, които имаше през юни и юли, е време да оберем сливата в градината или да си купим малко от пазара. Всички помнят мармалада, който бабите ни приготвяха на село. С него приготвяха руло или ни мажеха филии. То става много лесно, затова днес ще ви предложим нещо друго, с което да поглезите семейството си.

Консумацията на сливи подобрява работата на храносмилателната система. Те потискат апетита и от друга страна насърчават отслабването. Богати са на витамини, минерали, фибри и помагат на тялото да усвои по-лесно желязото. 

Сладкишът със сливи ухае страхотно и е идеален за закуска или следобедното кафе. Не се притеснявайте, че ще напълнеете от него, защото стига за 10-12 души, които усетят ли аромата му, веднага ще ви наобиколят, за да си го поделите. 

Какви продукти са ви необходими? 

- 400 г сини сливи; 
- 3 яйца; 
- 1 ч. ч. брашно; 
- 1 ч.ч. захар; 
- 1/2 ч. ч. олио; 
- 1 ч. л. бакпулвер; 
- 2 с. л. ром; 
- пудра захар за поръсване. 

сини сливи

Pixabay

Как да приготвите сладкиша със сини сливи?

Взимате по-дълбока купа и вътре чуквате яйцата, които разбивате със захарта. След това добавяте рома (може да позлвате и есенция, ако имате под ръка.  

На ситна струйка сипвате олиото и бъркате с миксера. След което пресявате брашното и го смесвате с бакпуловера, които постепенно прибавяте към смества при непрекъснато бъркане. 

След като се получи гъста смес, изсипвате в подходяща тавичка.

Може да ползвате кръгла тава, която да постелите с хартия за печене или намажете с малко олио. Слагате тестото и отгоре редите сливите, които сте нарязали на половинки или по ваш избор. Хубаво е те да са със сърцевината нагоре. 

Сладкишът се пече в предварително загрята на 180- градуса фурна. Проверява се дали е готов с клечка за зъби и ако по нея няма тесто, се изважда и оставя да се охлади. 

Накрая десертът се поръсва с пудра захар. 

Пробвайте рецептата ни със сини сливи, продуктите за която ще откриете ТУК. 

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари