IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сладкиш с праскови и желатин – как да го приготвите?

25 юли 2020 10 30

Един чудесен летен десерт

Pixabay

Юли е месец, в който на пазара има голямо изобилие от плодове. Сега е идеалното време да се възползваме от тях, като ги похапваме пресни или си правим десерти с плодове.

Вместо да купуваме тежките шоколадови или сметанови торти, които най-често предлагат по магазините, може да си направим един чудесен сладкиш с праскови. С лек млечен крем и желе, той определено ще ви допадне.

Ето и какви продукти са ви необходими:

За основата:

– 3-4 добре узрели праскови;
– 3 яйца;
– 1 ч. ч. и половина брашно;
– 1 ч. ч. захар;
– 80 г меко масло;
– 1 ч. л. бакпулвер;
– 1 ч. л. какао;
– ванилена есенция;
– 1 пакет желатин.

праскови Pixabay

Pixabay

За крема:

– 1 яйце;
– 2 с. л. захар;
– 4 с. л. брашно;
– 100 мл сок от компот от праскови или прясно изцеден;
– 500 мл прясно мляко;
– 50 г масло;
– 200 г разбита сметана.

Как да приготвите сладкиш с праскови?

Взимате по-дълбока купа и вътре разбивате хубаво яйцата с телена бъркалка. Добавяте по малко захарта и брашното (предварително пресято), като продължавате да бъркате. Накрая поставяте какаото и ванилената есенция, след което и маслото.

Сместа се изсипва в тава с борд, върху хартия, като се пече на предварително загрята на 180 градуса фурна. След около 30-40 минути блатът е готов.

За крема се разбиват яйцето, захарта и брашното, като накрая се добавя и сокът от праскови. После се изсипва и прясното мляко. Сместа се слага на котлон на средна степен. След продължително бъркане се сгъстява и след като се отмести от огъня, се добавят разбитата сметана и маслото.

Добре изстиналият блат се слага върху тава или специална поставка за торта и се маже с крема. След което се оставя в хладилника за около 30 минути. Когато се извади, кремът трябва да е стегнат, за да може отгоре да се наредят прасковите, които сте нарязали на парченца с големина по ваш избор.

Желатинът от пакетчето се разтваря в няколко лъжици студена вода. След като хубаво набъбне, се слага на водна баня. Добавят се 1-2 лъжици захар (по желание), след което се изсипва върху плодовете, за да се глазират.

Сладкишът с праскови и желатин трябва да престои поне една нощ или най-малко 3 часа в хладилника, преди да се консумира.

Пробвайте рецептата за този чудесен летен десерт, продуктите за която ще откриете ТУК.

сладкиш с

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари