Есента ухае доста приятно, особено ако във фурната печете някой сладкиш с ябълки. Ароматът на леко запечения и карамелизиран плод е истинско изпитание за небцето. Освен кекс, баница или щрудел, може да си направите и страхотен пай.
Ябълковият пай е доста по-различен от нашите тестени десерти. Най-често се приготвя с маслено тесто и не изисква кой знае какви умения в кухнята. Затова днес ви предлагаме една рецепта за него, която да опитате у дома.
Ето и какви продукти са ви необходими:
За тестото
- 300 г. брашно;
- 100 г. захар;
- 1 яйце;
- 200 г. студено масло
- щипка сол;
- пудра захар за поръсване.
Pixabay
За плънката
- 750-800 г. ябълки;
- 4 с. л. захар;
- 1/2 ч. л. сух джинджифил;
- 1 ч. л. екстракт от ванилия;
- 2 с. л. ром;
- половин шепа златни стафиди;
- щипка канела;
- сока от половин лимон + малко настъргана кора.
Как да приготвите вкусен ябълков пай?
Тази рецепта за пай е малко по-различна. Вместо сурови, се използват леко сварени ябълки. За целта се измиват, почистват се добре и се нарязват на средни парченца. След което се слагат да поврят на котлона заедно със захарта, ванилията, рома, стафидите, канелата, джинджифила и лимоновия сок. После настъргвате малко от кората на цитруса. Разбъркват се и след 1-2 минути се отстраняват, за да не уврат напълно.
Както може би се досещате, прави се маслено тесто. Изсипвате брашното, захарта и щипката сол в купата и ги разбърквате хубаво. После с предварително изваденото от хладилника масло започвате да мачкате с пръсти, докато се получи мека топка. Накрая добавяте яйцето и доомесвате. В случай, че тестото е по-лепкаво, може да добавите съвсем малко брашно.
Завивате тестото в стреч фолио и го оставяте в хладилника за около 30 минути, за да стегне добре.
След като горепосоченото време изтече, взимате тестото и го разделяте на две части. Едната е малко по-голяма, за основата на тавата (преценете според размерите на вашата), а другата за покриване отгоре, след като сте разстлали плънката. Трябва да разточите първата кора с дебелина около 5 мм. Намазвате тавичката с малко масло и я поставяте отгоре. После изсипвате плънката с ябълките и я разпределяте хубаво.
Pixabay
Идва време на поставянето на горната част на пая. Докато някои правят нещо като решетка от тесто, така че плънката да се вижда, вие просто си разточете малко по-голям лист и сложете отгоре, като подпъхнете краищата му вътре. Естествено, ако знаете как се прави борд, съединявате двете парчета тесто по този начин. Единственото, което трябва да направите преди поставянето във фурната, е да надупчите кората с вилица или малък нож, за да излиза парата.
Ябълковият пай се пече на предварително загрята на 180 градуса фурна. След около 40 минути, когато започне да пожълтява, е готов за изваждане.
След като паят изстине, може да го поръсите с пудра захар и да го похапнете с удоволствие.
Всички продукти за ябълковия пай ще откриете ТУК. Да ви е сладко!














Румен Овчаров: Половината резерви на "Лукойл" се намират в чужбина
Георги Ганев: Най-много ме смущава политическото измерение в "черновата" на Бюджет 2026
Неочаквано откритие: Момиче намери на плажа следи от гигант на 200 млн. години
Канадски учен твърди: Извънземни се крият на Луната и шпионират Земята
Учени откриха „блуждаеща“ планета, която поглъща 6 млрд. тона вещества в секунда
Може ли човек да оцелее в черна дупка
Инфарктна драма! Съндърланд сложи край на победната серия на Арсенал
Марсилия окупира върха след класика
Торино измъкна точка от Юве
Джокович триумфира с титла №101 в кариерата си
Дневен хороскоп за 9 ноември, неделя
Поверия за ангелската дата 11/11
Седмична нумерологична прогноза за 10 – 16 ноември
Дерматолог: Да губим до 100 косъма на ден е нормално, но не и повече
Епидемия от самота и отсъствие на принадлежност мъчи съвременния човек
Приемът на мелатонин се свърза с повишен риск от сърдечна недостатъчност
Доц. д-р Красимира Христова с международно признание на световния форум по хипертония в Китай
Мобилни екипи на Националния център за психосоматика осигуряват психологична грижа за пациенти с тежки заболявания в София
Остави коментар