Есента ухае на печена тиква! Макар не всички да обичат вкуса ѝ, когато ни я поднесат на парченца, със страхотен загар, в компанията на мед, орехи и някои вкусни плодове, няма как да не си похапнем.
Тези от нас, които са ходили при баба и дядо на село по това време на годината, със сигурност са били глезени с тиква. Сушили ябълки и круши през лятото, много българки ги използват не само за ошав, но и за пълнене на тиква, която да сложат във фурната и превърнат в неустоим десерт за малки и големи.
Ако сте си били по родния край и някой роднина ви е изпратил тиква или пък сте си купили от пазара, за да си припомните детството, то днешната ни рецепта е точно за вас. Приготвя се лесно и е смесица от вкусове и аромати за небцето.
Ето и необходимите продукти:
- 1 средно голяма тиква;
- сушени ябълки;
- сушени сливи;
- сушени круши;
- 150 г златни стафиди;
- половин кутийка локум;
- 2-3 супени лъжици едри овесени ядки;
- 2-3 супени лъжици коняк;
- 1-2 шепи натрошени орехови ядки;
- щипка канела;
- щипка джинджифил на прах;
- щипка индийско орехче;
- 1-2 супени лъжици пчелен мед.
Pixabay
Как да приготвите пълнената печена тиква на фурна?
Взимате тиквата. Измивате хубаво кората и я подсушавате с мека кърпа. За предпочитане е да не взимате „цигулка“, а такава в по-кръгла форма, на която да изрежете капаче отгоре. После издълбавате хубаво отвътре с лъжица и нож, за да почистите семките и конците.
След като сте подготвили тиквата за пълнене, намазвате хубаво стените ѝ с мед. Все пак, в рецептата има локум, който е сладък, затова не прекалявайте с количеството му.
В купа се смесват всички сушени плодове, които се заливат с коняка и отгоре се поръсват с ароматните подправки. Ако не разполагате с „пакет“ за ошав, може просто да вземете малко пресни ябълки и круши, които да нарежете на ситни парченца. Що се отнася до стафидите, сливите и смокините, тях по-лесно ще откриете изсушени в магазините за ядки. Всичко обърквате с лъжица и оставяте за 15-20 минути, за да се овкусят добре. После прибавяте нарязания на ситно локум.
Междувременно поставяте тиквата в тава, в която слагате около 1 чаена чаша вода и я поставяте за около 10 минути на горна и долна фурна (на 190 градуса). След като тя се свари леко, я пълните и връщате обратно, за да се доизпече.
Непосредствено преди пълнене, добавете овесените ядки, които ще поемат една част от водата в тиквата. Отгоре поръсете с натрошените орехи и сложете капачето на тиквата.
Тиквата се пече около 2 часа на 180 градуса. Според вашата фурна, може да я проверявате от време на време, като я набодете леко с вилица, за да видите дали е омекнала. Накрая махнете капачето и я оставете на вентилатор, за да се запече за кратко горната ѝ част.
IStock
Печената на фурна тиква ухае чудесно и може да бъде поднесена топла.
Пробвайте рецептата, всички продукти за която ще откриете ТУК.