Студеното време често ни кара да си останем у дома и да се фокусираме върху къщната работа. Понякога обаче ни се иска да направим нещо различно, с което да зарадваме цялото семейство. Усмивките винаги се появяват, когато има вкусен сладкиш, който да е полезен и в същото време подходящ за сезона.
Затова трябва да помислим какво се яде през есента и зимата. Наум веднага ни идват тиква и ябълки, които са полезни и засищащи. Двете може и да не ви звучат като съчетаващи се продукти, но има един десерт, който доказва обратното.
Снимка: Pixabay
Чували ли сте за сладкиш „Трите чаши“? Името му говори само за себе си, но е и леко подвеждащо. За направата му със сигурност ще изцапате повече от три чаши, но пък резултатът си заслужава. Има различни вариации на десерта, като ние вече ви предложихме една само с ябълки. Сега е време да добавим и тиквата.
Ето и какви продукти са ви необходими:
400 грама обелена тиква
600 грама ябълки
1 ч. ч. грис
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. захар
2 с. л. кафява захар
120 грама замразено масло
1 ч. л. канела
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. ч. орехи
Начин на приготвяне:
Ябълките и тиквата трябва да са обелени и настъргани на едро ренде. Прибавете към тях ореховите ядки, канелата и кафявата захар. Разбъркайте добре и оставете сместа настрана.
Смесете сухите съставки – грис, брашно и захар в купа и прибавете бакпулвера. Размесете добре.
Намажете с масло дъното на тава с подвижен ринг. Изсипете 1/3 част от сухата смес. Отгоре сложете равномерен пласт от плодовата смес. Повторете процедурата, спазвайки същите пропорции. Настържете маслото с едро ренде върху пластовете, а отгоре го запечатайте с останалата суха смес.
Снимка: Pixabay
Сложете сладкиша „Трите чаши“ в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете го за около 35 минути, след което го оставете да се охлади. Нарежете го преди поднасяне и може дори да украсите чинията според вашите предпочитания.
Да ви е сладко!
По-долу може да намерите още вкусни рецепти:
Коментари