Кои са суперхраните, с които може да подсилите имунитета през есента и да се подготвите за вирусите, които ще ви атакуват? Всички говорят за авокадото и подценяват един друг плод, който има сходни качества, среща се в изобилие, но бива подценяван от мнозина.
Въпреки че изглежда като зеленчук, тиквата всъщност е плод, който може да бъде изпечен на фурна, приготвен на крем супа, под формата на някакъв десерт. Той е нискокалоричен, но най-вероятно заради по-специфичния му вкус не се харесва от всеки.
Кои са най-полезните вещества в тиквата?
Според информация на HealthLine, в 205 г печена или сварена тиква, или около една средна купа пълна с парчета от плода, има:
– 82 калории;
– 22 г въглехидрати;
– 2 г протеини;
– 7 г фибри;
– 457% от препоръчителния дневен прием на витамин А;
– 52% от препоръчителния дневен прием на витамин С;
– 13% от препоръчителния дневен прием на витамин Е.
IStockphoto
Витамин А (регулира растежа на клетките, грижи се за очите, костите и подсилва имунитета), витамин С (подобрява синтеза на колаген, зарастването на рани и подобрява защитните функции на организма), магнезий и калий са най-полезните вещества, които съдържа тиквата. Освен това е богата на каротеноиди – включително бета-каротин, бета-криптоксантин и алфа-каротин – пигменти, които придават цвета на плода.
В комбинация, витамините А и С са мощни антиоксиданти, които предпазват клетките от вредното влияние на свободните радикали.
Витамините от група В, които също се съдържат в тиквата, най-вече фолиева киселина и В6, зареждат тялото с енергия и подпомагат образуването на червени кръвни телца.
Голямото количество магнезий и калий в тиквата подобрява здравината на костите. Манганът, например, участва в изграждането на костната тъкан.
4 ползи от консумацията на тиква:
Предпазва от сърдечни заболявания
Ако ядете по-често тиква през този сезон, ще намалите риска от сърдечни заболявания. Антиоксидантите в плода предпазват сърцето. Смята се, че намерените каротеноиди в него и други плодове и зеленчуци с подобен цвят, понижават кръвното налягане и намаляват възпалението.
Подобрява паметта
Тиквата присъства в много хранителни режими. Причината е, че антиоксидантите в нея са полезни за паметта и концентрацията, които могат да бъдат нарушени при липса на захар и по-усилени тренировки.
От друга страна, приемът на витамин Е се свързва с намаляване риска от поява на болестта на Алцхаймер.
IStockphoto
Насърчава отслабването
Нискокалоричната тиква е предпочитана от много хора, които са на диета и искат да влязат във форма. Тя съдържа диетични фибри, които подобряват храносмилането и от друга страна засищат.
В тиквата има както разтворими, така и неразтворими фибри. Особено първите, са изключително важни за калорийния баланс в тялото. Много проучвания доказват, че приемът на фибри е свързан с отслабването и намаляването на мазнините.
Понижава кръвната захар
Тиквата е една от любимите храни на диабетиците и хората, които имат инсулинова резистентност. Причината е, че осъществява баланса на глюкозата в кръвта. Веществата в нея повишават нивото на бета-клетките в кръвта, които произвеждат инсулин.
Витамините и минералите в плода възстановяват и увеличават броя на клетките, които произвеждат инсулин.














Михаела Маринова като новобранец в емблематичния мюзикъл "Кабаре"
Магнитното поле на Земята издава зловещи звуци: Чуйте как „пее“ нашата планета
Последна среща: Накъде ще поеме 3I/ATLAS след прелитането край Земята
Магнитна буря удря Земята днес, 26 ноември
Три ключови тенденции, които определят бъдещето на електроенергията
От Англия се стягат за бой над ПСЖ
Пини Гершон със силни думи към "лъвовете"
Росио Роблес
Луис Енрике и Пио Еспозито. Интер прави промени за мача в Мадрид
Зимна мода: 5 пуловера, които ще владеят гардероба
ИГРА: Участвайте и можете да спечелите страхотни награди от "Зоотрополис 2"
Bulgaria ON ART представя: Слава Георгиева и дебютната ѝ стихосбирка „Предвидила съм и тази рана“
Поверия за Андреевден – 30 ноември
Защо е важно да се храним бавно?
По колко пъти на ден мигаме и защо това е важно?
Безопасни ли са интимните отношения през второто тримесечие на бременността?
Какво представлява чернодробният хемангиом?
Остави коментар