IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Тиквените семки са изненадващо полезни – 5 вкусни рецепти за есента

25 ноември 2025 11 00

Малки семена, големи ползи

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Сезонът на тиквите може да е към своя край, но все още има нещо, на което си струва да се насладите. Преди да хвърлите тиквата на верандата си, издълбайте семките от нея! Тиквените семки осигуряват редица основни хранителни вещества, а когато се изпекат, те са лесно и универсално лакомство, което можете да хрускате, да поръсите върху кисело мляко или да добавите към салати.

Здравословни ползи от тиквените семки

тиквени семки

Снимка: iStock

„Една от основните ползи за здравето, които тиквените семки предлагат, е магнезият“, казва диетологът Франсис Ларджман-Рот пред Real Simple. Всеки 100 грама тиквени семки съдържат 500 милиграма магнезий. Минералът подпомага свиването и отпускането на мускулите и заедно с калций и витамин D, помага за поддържане на здравината на костите. 

100-грамова порция тиквени семки също така осигуряват 691 мг калий (малко над 1/4 от препоръчителния дневен прием за жени), което помага за поддържане на стабилен сърдечен ритъм и баланс на телесните течности. Тиквените семки са и една от малкото храни, които съдържат холин – основно хранително вещество за здравето на мозъка. 

Те са изненадващо богати и на протеин. Порция от 100 грама осигурява близо 30 грама протеин, което прави тиквените семки отличен вариант за всеки, който търси растителни източници. Същият грамаж съдържа и около 5 грама фибри (приблизително 1/5 от препоръчителния дневен прием за жени), повечето от които неразтворими, които помагат на храносмилането и поддържат цялостното здраве на червата. 

Диетите с високо съдържание на фибри като цяло са свързани с по-дълга продължителност на живота и по-нисък риск от хронични заболявания. Метаанализ от 2019 година на Националната медицинска библиотека на САЩ установява, че хората с висок прием на фибри са намалили риска от смърт от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и/или рак на дебелото черво с 16 до 24% в сравнение с тези, които са консумирали много малко фибри.

Най-лесният начин да премахнете семките от тиквата

  1. Изгребете семките с голяма метална лъжица, като отстраните всички големи, жилави парчета. 
  2. Поставете семките в купа със студена вода. 
  3. Разбъркайте водата с ръце, за да разхлабите и отделите останалите нишки от тиквата.
  4. Използвайте решетъчна лъжица или цедка, за да отстраните семките, след което ги прехвърлете на чиста кухненска кърпа и подсушете. 
  5. Оставете семките да изсъхнат на въздух поне 30 минути преди печене – в противен случай ще станат „гумени“.

Рецепти с тиквени семки

масло от

Снимка: iStock

Дресинг от тиквени семки

Едно от най-креативните приложения на тиквените семки, според Ларджаман-Рот, е смесването им в ароматен дресинг, който добавя пикантен, опушен привкус, когато се поръси върху салати или печени зеленчуци. 

Необходими продукти:

  1. 35 грама тиквени семки, обелени
  2. 45 мл зехтин
  3. 30 мл ябълков оцет
  4. Щипка сол
  5. ¼ чаена лъжичка пипер
  6. ¼ чаена лъжичка кимион

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 150 градуса.
  2. Поставете семките на хартия за печене и печете за 8-10 минути, до златисто. Оставете да се охладят. 
  3. В буркан комбинирайте зехтина, оцета и подправките, след което разтръскайте добре. Добавете печените семки и поръсете върху салати или други зеленчуци.

Печени тиквени семки

тиквени семки

Снимка: iStock

Рецептите за печене са приготвени със съставки, които вероятно вече имате подръка. За всяка от тях печете семките на 160°C за 12 до 15 минути, като разбъркате веднъж. След това оставете семките да се охладят, за да станат хрупкави. За допълнителна хрупкавост, избягвайте прекомерното използване на зехтин или олио и ги подредете така, че да не се застъпват. 

Лесни и пълни с вкус, тези комбинации от подправки със сигурност ще задоволят всеки апетит.

Съвет – след печене добавете малко киселина, като например цитрусова кора или сок от лайм, за да балансирате солените и пикантните вкусове. 

Класически солен снак

Разбъркайте семената с морска сол, чесън на прах и лук на прах. Завършете с щипка люспеста сол.

Пушен чили-лайм

Комбинирайте пушен червен пипер и меко чили на прах преди печене. Завършете с кора от лайм и малко сок от лайм.

Кленов сироп с канела

Разбъркайте 1 ч. л. кленов сироп с 1 ч. л. зехтин/олио, добавете канела и щипка кайенски пипер. След това запечете семките и оставете да се охладят, докато станат хрупкави.

Микс

Смесете сусам, мак, лук и чесън на прах, след което завършете със сол. 

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари