Желязото е основен минерал – то повишава енергийните ни нива, изостря концентрацията ни и помага за циркулацията на кислород в телата. И организмът ни бързо забелязва, когато не ядем достатъчно храни с високо съдържание на желязо.
Желязото е ключов компонент на хемоглобина – протеинът в червените кръвни клетки, който пренася кислород от белите дробове до всяка клетка в тялото. Без достатъчно количество от минерала можем да изпитаме умора, слабост и затруднено концентриране. Като променим хранителния си прием, за да си осигурим богати на желязо храни, можем да постигнем силно и здраво тяло.
Видове желязо
Има два вида желязо, които могат да бъдат намерени в храната – хем и нехем. Хем желязото се намира в животински продукти като месо, риба и домашни птици, докато нехем се съдържа в храни на растителна основа като плодове, зеленчуци и ядки. Хем желязото обикновено се усвоява по-бързо, но нехем може да се усвои правилно чрез едно просто хранително вещество – витамин С. Изстискайте лимонов сок върху салата, добавете цветни чушки към основното ястие или включете ягоди в смутито и десерта си, за да подобрите усвояването на желязото.
5 храни, богати на желязо
1. Варива
Снимка: iStock
Боб – вълшебната храна, когато говорим за желязо. Колкото повече ядете, толкова повече се повишават нивата на минерала в организма. Също така може да добавите леща към менюто си, тъй като тя също предоставя изобилие от хранителни ползи. Тя осигурява приблизително 36% от дневната стойност от желязо, което я прави едновременно ефективен и вкусен начин да си гарантирате приема на минерала.
2. Черен шоколад
Снимка: iStock
Вярвате или не, черният шоколад предлага повече от обикновеното засищане за сладко. Видовете със 70% или повече какао са питателен десерт, който осигурява антиоксиданти и 19% от дневните нужди на тялото от желязо.
3. Киноа
Снимка: iStock
Киноата е една от най-универсалните зърнени култури, която е не само богата на протеини, но и на желязо. 185 грама сготвена киноа съдържа 15% от препоръчителното дневно количество желязо, което означава, че колкото повече я включвате в любимите си ястия, толкова по-висок е приемът на полезния минерал.
4. Тиквени семки
Снимка: iStock
Те не само са типични за предстоящата есен, но също така са чудесен източник на желязо. Тиквените семки са питателни и лесно могат да бъдат добавени към овесени ядки, кисело мляко или салати. 30 грама от тях осигуряват 13% от дневните нужди от желязо.
5. Листни зеленчуци
Снимка: Pixabay
Зеленчуците винаги трябва да присъстват в менюто ви, защото играят важна роля за тялото, а също така са здравословна опция да увеличите нивата на желязо в организма. Всички разновидности са добри източници на минерала и осигуряват от 6 до 22% от дневната ви доза. Несготвените листни зеленчуци обаче може да съдържат оксалати, които намаляват вероятността от усвояване на желязо. Затова препоръчваме те да минат термична обработка и да ги комбинирате с храни, богати на витамин С.