IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Как да печем риба и да я запазим сочна: Полезни съвети, които действително работят

21 ноември 2025 09 00

Печенето на риба е една от най-простите и ефективни техники за запазване на нейните свойства

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Печенето на риба е една от най-простите и ефективни техники за запазване на нейните свойства, подобряване на естествения ѝ вкус и избягване на усложнения. Но и този начин на приготвяне си има и своите трикове. Трябва да контролирате времето, температурата и т. н.

Печената риба по принцип е класика. Макар да изглежда проста, невинаги се получава така, както си я представяме: понякога изсъхва, разпада се, слепва се или просто губи онзи солен вкус, който я прави толкова специална. Добрата новина е, че избягването на тези грешки е във вашите възможности. Просто трябва да знаете няколко трика – подкрепени от готвачи, диетолози и дългогодишен опит в домашните кухни – и да ги прилагате със здрав разум.

Няма нужда да усложнявате нещата с техники от гурме кулинарията: с домашна фурна, добри съставки и малко грижа можете да постигнете резултати с ресторантско качество у дома.

А ето и 10 практични съвета, които наистина работят и с които ще постигнете вашата перфектно печена риба:

Започнете с добър продукт: Прясна, сезонна и старателно почистена. Рибата трябва леко да мирише на море, никога на амоняк, а кожата ѝ трябва да е лъскава и гладка. Подсушете я с кухненска хартия, за да премахнете повърхностната влага: това подпомага по-доброто готвене и предотвратява задушаването ѝ, вместо печенето.

печена риба

Снимка: iStock

Винаги загрявайте фурната предварително: Това е важна стъпка. Ако сложите рибата в студена фурна, тя ще се сготви неравномерно. В идеалния случай температурата трябва да е между 180°C и 200°C, в зависимост от вида и размера на рибата.

Изберете правилния вид: Бялата риба с малко мазнини, като лаврак, ципура, червена ципура или морски дявол, е идеална за фурна, защото издържа на продължително готвене, без да се изсуши. Сьомгата също е подходяща поради съдържанието си на мазнини, въпреки че изисква по-малко време.

Времето и температурата се изчисляват най-добре: Най-надеждното правило е 15 минути на килограм риба при 180°C. Ако не сте сигурни, пробийте най-дебелата част с шишче: ако влиза лесно, е готово. По-добре е да не допечете и да коригирате, отколкото да препечете. Гответе цяла, ако е възможно: Цялата риба запазва сочността си по-добре от филетата. Ако я готвите на порции, уверете се, че всички са с еднаква дебелина, за да се сготвят равномерно.

Използвайте „защитно легло“: Никога не поставяйте рибата директно върху тавата за печене. Можете да използвате хартия за печене, решетка, резени картофи, копър, лимон или лук. Те добавят вкус, предотвратяват залепването и създават перфектния микроклимат.

Мазнината е полезна, но я използвайте разумно: Намажете рибата с екстра върджин зехтин, който я предпазва от пряка топлина и помага за карамелизиране на кожата. Много ефективен трик за повишаване на сочността: леко я намажете със слой майонеза (да, правилно прочетохте) преди печене. Тя се топи по време на готвене и дава изненадващ резултат.

Искате хрупкава текстура? Имате две възможности:

За по-златиста кожа можете да я поръсите с галета и да капнете разтопено масло, преди да я сложите във фурната. Друг вариант: направете последен силен шок под грила за 2 или 3 минути, като я наблюдавате много внимателно.

Добавете влажност в средата: Поставете купа с вода в ъгъла на фурната. Освободената пара помага да се предотврати изсъхването на рибата. Ако вашата фурна има функция за пара, включете я: тя значително подобрява вътрешната текстура.

Сервирайте веднага: Печената риба не се подобрява след претопляне. Сервирайте я прясно приготвена, а ако ви останат остатъци, най-добре е да я използвате отново студена в салата, тартар или крокети. Ще придобиете по-добър вкус и ще предотвратите да стане жилава и суха.

Рецепта за лесен и вкусен печен лаврак

Известен още като европейски лаврак, тази бяла риба има мека, деликатна плът, идеална за готвене по много начини, включително печене, което е най-лесният и вкусен метод. Римляните са го смятали за една от най-благородните риби в морето.

Интересни факти за лаврака и неговото приготвяне във фурна

Основната разлика между бялата риба и мазната риба е, че първата има по-малко от 3% мазнини, а втората между 5 и 15%. Лавракът се счита за бяла риба благодарение на ниското си съдържание на мазнини.

Той има значително съдържание на омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето. Отличава се с високото си съдържание на минерали и витамини, като и двете предлагат големи ползи за тялото ни.

На пазара намираме див лаврак и отгледан лаврак; вторите са много по-достъпни от първите и по-лесни за намиране.

Дивият лаврак се среща главно във водите на Средиземно море, Атлантическия океан и Северно море, а пиковият му сезон съвпада с по-студените месеци.

Преди да го готвите, трябва да помолите в магазина (или рибаря) да ви го почистят старателно от люспи и вътрешности. За печене във фурна предпочитаме да оставим костите, тъй като те по-добре запазват формата си и месото се отделя лесно.

При печене на лаврак е изключително важно внимателно да се контролира времето, тъй като препичането ще доведе до много суха риба.
Много ароматни билки се съчетават добре с тази риба, в зависимост от вкуса, който искате да постигнете: розмарин, мащерка, магданоз, копър, босилек, естрагон и др.

Добра гарнитура към тази рецепта са печени картофи или печени зеленчуци. Ние избрахме чери домати.

Съставки
1 лаврак (1,5 кг) или 4 малки лаврака с размер на човешка длан
24 чери домата
200 мл бяло вино
Сол
Черен пипер
Зехтин
Розмарин

Приготвяне

Измийте и подсушете чери доматите.
Загрейте фурната до 180°C 
Подсушете добре рибата и овкусете със сол и черен пипер.
Намажете лаврака отвътре и отвън със зехтин.
Поставете рибата в огнеупорна тава и направете няколко разреза по кожата.
Печете 10 минути.
Внимателно извадете от фурната и добавете чери доматите, виното и няколко стръка розмарин.
Върнете във фурната за още 5-7 минути.
Внимателно извадете и проверете дали лавракът е добре изпечен.

За още ароматни есенни рецепти и съвети за здравословно готвене последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари