IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледни сладки – как да ги приготвите?

25 декември 2020 10 30

Една лесна рецепта за предстоящите празници

Pixabay

Казват, че декември ухае на огъня в камината, вкусни гозби с месо и зеле, на тиквеника на баба и прясно изпечените сладки. Въобще, дойде ли този месец, започват серията от празници, за които приготвяме най-различни вкуснотии, с които си угаждаме на душата.

Стоейки на топло вкъщи, всеки обича да пие топъл чай или кафе. А когато те са в комбинация с нещо сладко, идилията е пълна. Независимо дали за собствена консумация или за гости, по това време на годината в много семейства се правят коледни сладки. Те са вкусни и ароматни. Много рецепти за тях включват мед и канела, но към нашата има и джинджифил на прах, с който стават още по-хубави.

Ето и необходимите продукти:

За тестото:

- 175 г брашно;
- 75 г пудра захар;
- 1/4 ч. л. сода за хляб;
- 80 г масло;
- 1 жълтък;
- 2 с. л. мед;
- 1 ч. л. джинджифил на прах;
- 1 ч. л. канела на прах;
- 1 ч. л. ванилена захар;
- щипка сол.


За украсата:

- 1/2 яйчен белтък;
- 110 г пудра захар;
- перлички или други декорации за сладки.

Как да приготвите коледни сладки у дома?

коледни сладки

Pixabay

Взимате подходяща купа и сипвате брашното, захарта и ароматните подправки. Смесвате ги хубаво и по малко слагате от предварително оставеното на стайна температура масло.
Добавяте жълтъка и меда, след което разбърквате с лъжица и доомесвате с ръце.

Полученото меко тесто слагате в хладилника, за да стегне за около час. През това време обърквате белтъка и пудрата за глазурата, с която ще украсите изпечените сладки.

На мушама, набрашнен плот или специална силиконова подложка, разточвате тестото на по-тънко и изрязвате с подходящи формички. Разбира се, за предпочитане е те да са коледни.

Взимате тавата и я застилате с хартия за печене, след което нареждате парченцата тесто.

Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10-15 минути. Когато порозовеят, са готови за изваждане. Украсяват се след като изстинат.

Разбитият белтък с пудрата захар се превръща в гъста глазура, с която може да нашарите сладките. Ако желаете, поставете отгоре сладкарски перлички или други шарени декорации, с които сладките ви ще бъдат още по-атрактивни.

Всички продукти за рецептата ще откриете ТУК.

Да ви е сладко!

коледни сладки

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари