Бананите са едни от основните плодове, които консумираме през зимата. Вкусни и засищащи, те ни дават енергия за деня и ни зареждат с много витамини и минерали.
Заради неговата сладост, много хора използват банана за приготвянето на най-различни десерти. Както кремовете и палачинките, така и хлябът с него са любими за закуска на много семейства.
Трябват ви 1-2 намачкани банана, яйца и брашно, за да си направите вкусен ароматен хляб. Но ако искате да е по-здравословен, то днес ви предлагаме една рецепта без захар – с овесени ядки.
Ето и какви продукти са ви необходими:
- 2 яйца;
- 50 г краве масло;
- 1 ч. ч. овесени ядки;
- 2 банана (добре узрели);
- 1 ч. л. канела;
- 1 ч. л. бакпулвер.
Pixabay
Как да приготвите банановия хляб?
Взимате маслото и го оставяте да омекне на стайна температура. Ако обичате кокосово, може да го замените с него.
Овесените ядки се поставят в блендер, за да станат на брашно. После се изсипват в подходяща купа за тесто. Към тях се добавят маслото, яйцата и канелата, като се бърка докато стане еднородна смес.
Към полученото тесто прибавяте предварително намачканите банани. Накрая изсипвате бакпулвера и отново разбърквате. По желание може да добавите малко начукани орехи.
Лепкавата смес се изсипва в правоъгълна тавичка за хляб, която трябва предварително да намажете с малко масло или да покриете с хартия. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. След около 30-40 минути се изважда.
Пробвайте рецептата ни за здравословен бананов хляб с овесени ядки, продуктите за която ще откриете ТУК.
Да ви е сладко!