Продукти
500 гр типово брашно
7 г суха мая
350 мл топла вода
1 ч.л сол
Начин на приготвяне
Водата се постава в купа заедно със солта, добавя се част от брашното, пресято с маята и се замесва много рядко тесто (без да се вади от купата).
Купата се покрива и се оставя на топло да втаса докато тестото удвои обема си (разлива се и шупва).
Тестото се премесва, като се добавя брашно, разделя се на 4 топки, от които се оформят чабатите.
През цялото време се ръси обилно с брашно – тестото е много лепкаво.
Оставят се да починат от 45 минути до 1 час, както са поръсени обилно с брашно.
Поставят се в тава, застлана с хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 220-230 градуса на скарата, а във фурната се поставя най-отдолу плитка тавичка с вода.
След известно време фурната се намалява до 200 градуса и чабатите се допичат. След като се извадят, се завиват с кърпа, докато изстинат.
Рецептата е от книгата "Моята диабетична кухня" от Георги Бордовски. Изд. Колхида