IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Чабата

7 септември 2010 07 13

Рецепта за вкусното хлебче чабата с типово брашно

Аромат на прясно изпечен хляб. Снимка: Dreamstime

Аромат на прясно изпечен хляб. Снимка: Dreamstime

Продукти

500 гр типово брашно
7 г суха мая
350 мл топла вода
1 ч.л сол

Начин на приготвяне

Водата се постава в купа заедно със солта, добавя се част от брашното, пресято с маята и се замесва много рядко тесто (без да се вади от купата).

Купата се покрива и се оставя на топло да втаса докато тестото удвои обема си (разлива се и шупва).

Тестото се премесва, като се добавя брашно, разделя се на 4 топки, от които се оформят чабатите.

През цялото време се ръси обилно с брашно – тестото е много лепкаво.

Оставят се да починат от 45 минути до 1 час, както са поръсени обилно с брашно.

Поставят се в тава, застлана с хартия за печене.

Пекат се в предварително загрята фурна на 220-230 градуса на скарата, а във фурната се поставя най-отдолу плитка тавичка с вода.

След известно време фурната се намалява до 200 градуса и чабатите се допичат. След като се извадят, се завиват с кърпа, докато изстинат.  

Рецептата е от книгата "Моята диабетична кухня" от Георги Бордовски. Изд. Колхида

КоментариКоментари