IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Вкусното орзо – здравословната алтернатива на ориза и пастата

7 май 2025 11 00

Прилича на ориз, а с него можем да приготвим много различни ястия

Снимка: IStock

Снимка: IStock

Чували ли сте за орзо?

Това е вид паста, която наподобява ориза като форма. От италиански orzo, известен също като risoni, означава „голям ориз“.

Като част от средиземноморската диета, орзото е предпочитана храна в Италия и Гърция. И това не е случайно.

Приличайки на ориз, тази разновидност на пастата е доста по-здравословен вариант, както на ориза, така и на пастата.

Какво представлява орзото?

Макар често да се бърка с ориз, орзо е просто нарязана паста, оформена като малки оризови зърна. Отличен избор за любителите на пастата.

Използва се все по-често в различни ястия, тъй като се абсорбира лесно от течността. Също така пастата орзо може да бъде изключително здравословна с много ползи за здравето.

Лесен за приготвяне вид паста, орзо върви с всякакви зеленчуци или протеини. Тази паста с форма на ориз може да се използва в множество здравословни рецепти.

Според USDA (Департаментът по земеделието и храните на САЩ) 100 грама орзо съдържа 1,79 г мазнини, 1,8 г фибри, 5,36 г белтъчини и 78,57 г въглехидрати.

Тази паста съдържа голямо количество въглехидрати. Второто най-високо хранително съдържание в орзо е протеинът. Това го прави универсален продукт, който можете да консумирате с други източници на протеин. Освен това, орзото съдържа и фибри, които са полезни за храносмилането.

Орзо не е обикновена паста. Докато пастата от рафинирано брашно може да бъде нездравословна, орзото е полезно за тялото по много начини. 

Какви са ползите от приема на орзо?

Насърчава доброто храносмилане

Фибрите са от съществено значение за хората, които имат проблеми с храносмилането. Според проучвания диетичните фибри могат да помогнат за подобряване на движението на червата и облекчаване на дискомфорта при синдрома на раздразнените черва.

Облекчава умората и изтощението

Въглехидратите са основен източник на енергия, тъй като се превръщат в глюкоза в тялото ни.

След това глюкозата помага за производството на аденозинтрифосфат, което помага при метаболизма.

Подобрява метаболизма

Фибрите, които се съдържат в орзото, са изключително полезни за подобряване на метаболизма. Улесняват лесното усвояване на хранителните вещества от тялото, и насърчават образуването на чревни хормони.

Въглехидратите действат като източник на енергия за тялото и осигуряват устойчиво нишесте, което значително улеснява метаболизма.

Предотвратява преяждането и подпомага отслабването

Орзо, комбинирано с кафяв ориз, може да помогне при отслабване. Въглехидратите създават усещане за ситост. Протеинът намалява апетита чрез регулирането на хормона на глада грелин.

Как да приготвяме орзо?

Тъй като орзо е пълнозърнеста паста, тя предлага няколко ползи за здравето, които  я правят по-добра от другите обикновени тестени изделия. Въпреки това, за да направите храната с орзо питателна, комбинирайте я със здравословни храни като зеленчуци, пиле и риба.

Ако е приготвено с пълнозърнести храни, орзо е новият начин да се насладите на любимите си тестени ястия, без да се притеснявате за калории, мазнини и захари. Богатото съдържание на протеини и въглехидрати подпомага здравословната диета. Можете лесно да включите орзо паста в множество ястия като салати, леки закуски, супи и много други.

5 ястия с паста орзо

  • Средиземноморска салата: Просто сварете орзото и го добавете към салата с морски дарове.
  • Орзо с лимон и пиле: Сгответе орзото като ориз заедно с пилето, лимона и малко сметана. Става уникално вкусно.
  • Макарони със сирене: Добра алтернатива на класическата закуска от детството.
  • Вместо фиде: Добавете шепа орзо към супата и ще имате още по-вкусно ястие.
  • Аранчини с орзо: Направете тези вкусни италиански топчета с орзо, вместо с ориз. Печете във фурна за по-здравословно и ще имате хрупкави кюфтенца към салатата за вечеря.

За още здравословни идеи последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор на статията:
Донка Найденова

КоментариКоментари