Козунакът за Великден е задължителен – това го знае всяко хлапе! Но какво ще кажете тази година да изненадате семейството и близките с нещо малко по-различно, но също толкова вкусно?
Представяме ви козуначените кифлички за Великден.
Тези ароматни и пухкави малки хлебчета са подходящи за цялото семейство и стоят чудесно на празничната трапеза. Може да ги хапвате както за закуска, така и за десерт – досущ като традиционния козунак. Разбира се – имаме и рецепта за великденски козунак, която ще намерите тук.
А сега към козуначените кифлички и тяхното приготвяне.
Необходими продукти:
470 грама брашно
250 милилитра прясно мляко
7 грама суха мая
100 грама захар
1 яйце
50 грама масло
1 пакетче ванилова захар
Кората на половин лимон
Течен шоколад, домашно сладко, локум или какъвто пълнеж искате
Филирани бадеми
жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Загрейте млякото, като внимавате да не кипне и да не е твърде горещо. Може да го стоплите на микровълнова за една минута. След това сложете маята в него, 1 ч. л. захар и 1 ч. л. брашно. Разбъркайте добре и оставете на топло, за да се активира маята и да шупне.
През това време разтопете маслото и оставете леко да се охлади.
Пресейте брашното. В подходяща купа смесете яйцето, захарта, ваниловата захар и лимоновата кора и разбъркайте добре. Добавете шупналата мая и топлото масло. Разбъркайте добре и постепенно добавете пресятото брашно, замесвайки меко тесто. Не трябва сместа да е лепкава, така че, ако е необходимо, добавете още брашно.
Прехвърлете на плота и месете за още 2-3 минути. Тестото трябва да бъде меко, така че внимавайте с месенето.
Снимка: iStock
Намазнете купа с малко олио и сложете готовото тесто, като може да го обърнете веднъж, за да се намазни от двете страни или пък да сложите капка олио отгоре и да я разнесете с ръка. Покрийте купата с фолио и кърпа и го оставете да втаса на топло, за да утрои обема си.
Готовото тесто разточете на голям, но не прекалено тънък кръг, който да разделите на 15 равни триъгълника. Изберете си с какъв пълнеж да ги намажете – шоколад, сладко, локум, бонбони, каквото пожелаете.
Започнете да завивате козуначените кифлички, като вървите от широката към тясната страна. Може леко да разширите тестото в най-горния край, за да се получи още по-перфектна форма. Подредете готовите кифлички в подходяща тава, като гледате да не са прекалено близо, за да не се залепят. Оставете ги да си починат за около 20 минути.
Междувременно загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте жълтъка и намажете кифличките внимателно. Може да ги поръсите с филирани бадеми или захар. Ако изберете бадемите, предварително ги намокрете, за да не изгорят във фурната.
Сложете кифличките в загрятата фурна и печете за 30 минути. На около 15-ата минута, когато добият приятен загар, ги покрийте с алуминиево фолио, за да се доизпекат отвътре, но без да изгорят отвън.
Извадете кифличките и оставете да се охладят за кратко. Сервирайте на великденската трапеза и очаквайте комплиментите.






Продажбата на "Лукойл" минава през САЩ – възможни купувачи са SOCAR и Cengiz Holding
Кредитните карти на Fibank вече предлагат разсрочване на вноски без оскъпяване
Микроби от облаците ще помагат в търсенето на живот на други планети
Повечето пластмаса, попаднала в океана, не плава на повърхността: Къде изчезва?
Загадъчно: Свързват появата на ярки точки в небето с периодите на ядрени опити
За първи път заснеха изхвърляне на плазма от звезда – аналог на Слънцето
Евра сравни пропадането на Юве с Манчестър Юн
Боят над Берое няма да успокои обстановката в ЦСКА
ОФИЦИАЛНО: ЦСКА остана без изпълнителен директор
Дон Хулио освежава Левски отзад и в средата
Хапвайте райски ябълки за щитовидната жлеза и при високо кръвно
3 рецепти за лесен протеинов обяд
6 напитки за баланс на кръвната захар
Театър „София“ пуска билети с 50% намаление за Деня на будителите
Какво всъщност стои зад целулита?
Какво се случва в мозъка по време на инсулт?
Д-р Александар Маринков: При почти 2/3 от пациентите изявата на псориазис предхожда симптомите на псориатичен артрит
Честотата на мозъчния инсулт нараства многократно след 70-годишна възраст
Остави коментар