IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Вкус на лято – лесна идея за домашен сладолед Амалфи

14 юни 2025 16 30

Пренесете се на топлото италианско крайбрежие с хапка ледена лимонова свежест

Снимка: IStock Images

Снимка: IStock Images

Лято е, горещо е, а мислите ни се пренасят единствено към кубчета лед, студен коктейл и сладолед, който се топи в устата.

И докато на всяка крачка можем да намерим различни видове от леденото изкушение, удоволствието от това да го направим сами вкъщи, остава несравнимо.

Защо да си направим домашен сладолед?

Защото можем да подберем най-пресните продукти и най-важното – в него няма да има всички вредни оцветители, подобрители и консерванти.

пейзаж Италия

Снимка: iStock

А ето и нашата идея за разхлаждащо лятно изкушение!

Лимонов сладолед Амалфи

Препоръчвам ви да си направите този нежен леко кисел сладолед, тъй като съм сигурна, че много от вас, както и аз, си мечтаем да се пренесем на топлото крайбрежие на едно от най-красивите места в Италия.

Съставките

За 6 порции

  • 1 с. л. лимонови корички – от много фино обелен плод
  • ¼ чаша (60 мл) лимонов сок – прясно изцеден и прецеден
  • 1 чаша (220 г) кристална/супер фина захар – тук може да замените с мед или подсладител по избор (еритритол, стевия и др.)
  • 2 ½ чаши (600 ml) сметана за разбиване

Начин на приготвяне

1. Добавете лимоновата кора, сока и захарта/меда/подсладителя в купата на кухненския робот/блендер и ги разбийте добре.

2. Постепенно добавяйте сметаната като след всяко добавяне разбивате отново сместа.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Finy Recipes (@finyrecipes)

3. Разбивайте докато сместа се сгъсти до текстура, подобна на бита сметана.

4. Изсипете с лъжица сладоледа в плитък, херметически затварящ се съд специално за фризер или съд, покрит с два слоя фолио.

5. Замразете за около 4 часа.

6. Извадете сладоледа от хладилника около 15 минути преди сервиране.

За да запазите свежия вкус и кремообразната текстура, най-добре е да се консумира в рамките на 5 дни.

7. Насладете се!

Сервирайте сладоледа със стръкче мента и настъргана лимонова коричка, в компанията на чаша студено лимончело.

С всяка хапка от този сладолед се пренасяте в Италия на топлото крайбрежие на Амалфи.

Затворете очи и помечтайте... магическо е, нали?

За още интересни летни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Донка Найденова

КоментариКоментари