fallback

С дъх на канела – Лесна рецепта за топъл карамел сос, която да направите веднага

17 October 2025 08:40

Поднесете карамеления сос топъл, полят върху ванилов сладолед, печени ябълки или кафе лате за уютно есенно усещане

Снимка: iStock

С настъпването на есента домът се изпълва с аромати, които стоплят душата – канела, ванилия, карамел.

Ако обичате сладки изкушения, направете си карамелен сос, който носи аромат на топлина и уют.

Лесен, бърз и уникално вкусен, той превръща всяка палачинка, гофрета или мъфин в малък празник за сетивата. А най-хубавото – приготвя се за по-малко от 15 минути, без сложни техники и без стрес.

Снимка: iStock

Най-уникалната и вкусна рецепта за топъл карамелен сос

Необходими съставки:

  • 3 с. л. гхи (или кокосово масло)
  • 3 с. л. мед (или 2½ с. л. еритритол + 1 с. л. вода)
  • 80 мл бадемово мляко (по-малко, за да стане по-гъсто)
  • 1 с. л. заквасена сметана (добавя кремообразност и леко карамелен вкус)
  • 1 ч. л. ванилия
  • щипка морска сол
  • ½ ч. л. канела
  • щипка джинджифил

Начин на приготвяне:

  • В касерола разтопете гхи-то и добавете меда. Гответе 2–3 минути, докато леко потъмнее и стане златисто.
  • Добавете бадемовото мляко и продължете да бъркате на среден огън още 3–4 минути.
  • Намалете огъня и добавете сметаната, която предварително сте разбъркали добре в чаша. 
  • Добавете ванилията, солта, канелата и джинджифила, като непрекъснато разбърквате.
  • Оставете сместа да покъкри на слаб огън докато течността изври и започне да се сгъстява.
  • Оставете да изстине леко – при охлаждане ще се сгъсти още повече.
  • Резултат:

    Кадифен, плътен, но не мазен дип, който е идеален върху гофрети, палачинки или кекс. Може да се ползва и като пълнеж за мъфини или да се разтопи върху топъл кроасан или препечена филийка.

    Поднесете карамеления сос топъл, полят върху ванилов сладолед, печени ябълки или кафе лате за още по-уютно есенно усещане.

    Съхранявайте в буркан в хладилника и просто затоплете, когато ви се прииска нещо сладко и ароматно.

    Тази рецепта не е просто десерт – тя е топлина, аромат на канела и малка доза щастие, която можете да си подарите по всяко време.

    За още идеи за ароматни и вкусни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

    Автор на статията:
    Донка Найденова
    Сподели
    рецепта карамел с дъх на канела
    0 коментара
    fallback