Едно национално италианско ястие се прочува в цял свят и се нарежда сред най-любимите храни на хората. Ето и малко история:
През 1522 година в Неапол се появява първообраза на италианската пица. Пицата става любима храна на съпругата на неаполитанския крал Фердинанд IV - Мария Каролина Лорена, а по-късно и на италианския крал Умберто I и съпругата му Маргарита Савойска, в чест на която е назована една от рецептите. В САЩ пицата е пренесена през втората половина на XIX век и за първи път се прави в Чикаго, Илинойс. Традиционна италианска пица е защитена със закон от италианският парламент, като в закона се определят точните съставки и начин на приготвяне, включително и на замразените пици. Европейския съюз по молба на Италия, защитава някои традиционни италиански пици, като например „Маргарита" и „Маринара". Те са включени в системата 'Защитено име и географски произход' през 90-те години на ХХ век.