IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледно говеждо ястие с вино и сметана

23 декември 2012 13 00

За почитателите на месото

Снимка: thepioneerwoman.com

Снимка: thepioneerwoman.com

Коледа наближава. Освен за подаръците, време е да помислите и за празничното меню. За да ви улесним, ние подбрахме чудесна местна рецепта с вино и сметана. Ден след постите на Бъдни вечер, повечето хора имат нужда да компенсират липсата на месо. Спряхме се именно на тази рецепта, защото тя е съставена главно от месо, както и вино – още една причина да я наречем празнично ястие. Ето и кои са продуктите, които ще ви бъдат необходими за нея:

- 12 парчета говеждо месо;

- сол и черен пипер на вкус;

- 3 супени лъжици зехтин;

- 1 чаша червено вино;

- 700 мл бульон с вкус на говеждо или телешко месо;

- 2 супени лъжици пресен млян розмарин;

- 2 супени лъжици горчица;

- 1 чаена чаша сметана;

- 2 супени лъжици каперси;

- 450 грама гъби;

- допълнително зехтин;

- клонче от розмарин за всяка порция;

Начин на приготвяне:

Наредете парчетата месо в голям съд и ги овкусете от двете страни.

Снимка: thepioneerwoman.com

Изсипете зехтин в голяма тенджера и го загрейте на силен огън. Когато зехтинът е достатъчно горещ, пуснете парчетата месо вътре. Всяко трябва да се изпържи за около 3 минути – по минута и половина за всяка страна. Те трябва да изглеждат така:

Снимка: thepioneerwoman.com

В тенджерата изсипете виното и бульона. Добавете розмарина. Разбъркайте добре и намалете огъня на по-слаб. Сложете месото и отново разбъркайте. Сложете капак на тенджерата и оставете говеждото месо да къкри между 2,5-3 часа.

Снимка: thepioneerwoman.com

След като месото вече е сварено, го извадете. В тенджерата прибавете горчицата, сметаната и каперсите. Разбъркайте и оставете сместа да поври, докато не се получи по-плътна консистенция:

Снимка: thepioneerwoman.com

Добавете месото обратно и овкусете с допълнително и сол и черен пипер, ако се налага. Изключете котлона.

За гарнитурата от гъби загрейте фурната. Подредете гъбите в тавичка, като на дъното ѝ поставите фолио за печене. Овкусете със зехтин, сол и черен пипер. След това сложете гъбите да се пекат за около 15-20 минути. Те трябва да получат златисто-кафяв цвят.

Снимка: thepioneerwoman.com

В чиния изсипете първо от губите, а върху тях сложете от говеждото месо. Гарнирайте в розмарин.

Снимка: thepioneerwoman.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари