Коледа наближава. Освен за подаръците, време е да помислите и за празничното меню. За да ви улесним, ние подбрахме чудесна местна рецепта с вино и сметана. Ден след постите на Бъдни вечер, повечето хора имат нужда да компенсират липсата на месо. Спряхме се именно на тази рецепта, защото тя е съставена главно от месо, както и вино – още една причина да я наречем празнично ястие. Ето и кои са продуктите, които ще ви бъдат необходими за нея:
- 12 парчета говеждо месо;
- сол и черен пипер на вкус;
- 3 супени лъжици зехтин;
- 1 чаша червено вино;
- 700 мл бульон с вкус на говеждо или телешко месо;
- 2 супени лъжици пресен млян розмарин;
- 2 супени лъжици горчица;
- 1 чаена чаша сметана;
- 2 супени лъжици каперси;
- 450 грама гъби;
- допълнително зехтин;
- клонче от розмарин за всяка порция;
Начин на приготвяне:
Наредете парчетата месо в голям съд и ги овкусете от двете страни.
Снимка: thepioneerwoman.com
Изсипете зехтин в голяма тенджера и го загрейте на силен огън. Когато зехтинът е достатъчно горещ, пуснете парчетата месо вътре. Всяко трябва да се изпържи за около 3 минути – по минута и половина за всяка страна. Те трябва да изглеждат така:
Снимка: thepioneerwoman.com
В тенджерата изсипете виното и бульона. Добавете розмарина. Разбъркайте добре и намалете огъня на по-слаб. Сложете месото и отново разбъркайте. Сложете капак на тенджерата и оставете говеждото месо да къкри между 2,5-3 часа.
Снимка: thepioneerwoman.com
След като месото вече е сварено, го извадете. В тенджерата прибавете горчицата, сметаната и каперсите. Разбъркайте и оставете сместа да поври, докато не се получи по-плътна консистенция:
Снимка: thepioneerwoman.com
Добавете месото обратно и овкусете с допълнително и сол и черен пипер, ако се налага. Изключете котлона.
За гарнитурата от гъби загрейте фурната. Подредете гъбите в тавичка, като на дъното ѝ поставите фолио за печене. Овкусете със зехтин, сол и черен пипер. След това сложете гъбите да се пекат за около 15-20 минути. Те трябва да получат златисто-кафяв цвят.
Снимка: thepioneerwoman.com
В чиния изсипете първо от губите, а върху тях сложете от говеждото месо. Гарнирайте в розмарин.
Снимка: thepioneerwoman.com